De Franse spelers gaan de hitte te lijf met ijszakken

Naar verwachting is het vanavond 32 graden in Donetsk. Engeland treft geen voorzorgsmaatregelen.

ROTTERDAM. Frankrijk heeft de nodige maatregelen genomen om de warmte in Oekraïne vandaag het hoofd te kunnen bieden tijdens het EK-duel met Engeland. De Franse spelers dragen in de rust een ‘Cryo Jacket’, waarin acht zakken met ijs zitten. De lichaamstemperatuur wordt door de jasjes gereguleerd, zodat de voetballers minder snel vermoeid raken. Frankrijk maakt daarnaast al gebruik van koeltecabines.

In speelstad Donetsk zal de temperatuur tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en Engeland naar verwachting 32 graden zijn. Bij Engeland hebben ze ondanks de hitte geen extra maatregelen genomen. De Engelse bondscoach Roy Hodgson verklaarde niet op de hoogte te zijn van de Franse plannen. „Dit is nieuw voor mij, maar onze medici zullen er ook alles aan doen om de lichaamstemperatuur van de spelers omlaag te krijgen.”

Een opsteker voor Hodgson is dat Jermain Defoe zich weer bij de selectie heeft gevoegd. De 29-jarige aanvaller was twee dagen afwezig, nadat zijn vader woensdagnacht was overleden. Defoe keerde zaterdagochtend terug. Hij begint vandaag mogelijk in de basis tegen Frankrijk. Door de schorsing van sterspeler Wayne Rooney heeft bondscoach Hodgson voor de spitspositie de keuze uit Defoe, Danny Welbeck en Andy Carroll.

Engeland speelde ook bij het EK in 2004 in Portugal de eerste wedstrijd tegen Frankrijk. In Estádio da Luz wonnen de Fransen destijds met 2-1, door twee doelpunten van Zinedine Zidane. Frankrijk won de laatste drie duels van Engeland. novum