De Chinezen veroveren de ruimte

In 2020 wonen er Chinezen in de ruimte. Althans, dat is het plan.

De naderende lancering van deze Shenzhou-9, die gekoppeld is aan een Long March F2-raket, is de nieuwste stap in het plan van China om in 2020 een permanent bemand ruimtestation te hebben. Afgelopen zaterdag werd het ruimtevaartuig getransporteerd naar het lanceringsplatform van het Jiu-quan Satellite Launch Centre in de Gobiwoestijn, in het noordwesten van de Chinese provincie Gansu.

Volgens persbureau AP zullen later deze maand drie astronauten de ruimte in worden geschoten met de Shenzhou-9. Daar zit mogelijk de eerste vrouwelijke ruimtevaarder bij, zo meldde het Chinese staatsmedium Xinhua zaterdag.

De drie astronauten zullen een bezoek brengen aan de Tiangong-1, een ruimtestation dat vorig jaar september al de ruimte in werd geschoten. Daar zullen ze voor onbepaalde tijd blijven.

China’s ruimteplannen maken al enkele jaren voortgang. In 2003 stuurde China als derde land ter wereld met een eigen missie een man de ruimte in. Daarna volgden nog twee bemande missies, waaronder een ruimtewandeling.

In november stuurde China al de onbemande Shenzhou-8 naar het ruimtestation Tiangong-1. Shenzhou-9 volgt binnenkort, als de benodigde tests zijn uitgevoerd.