Campinglife

Afgelopen vrijdag was ik te gast in een televisieprogramma. De line-up van dit gezellige koffiedrinkprogramma leek op een moderne versie van het aloude rondreizende circus: Sterretje van Oh Oh Cherso, rapper Lange Frans, stylist Maik de Boer en tien mensen die hadden meegedaan aan een chipsbedenkwedstrijd. En Nynke de Jong, onbekend stukjesschrijfster.

Achter de schermen hield ik mijn vrienden en bekenden op de hoogte van alle celebs met wie ik koffie zat te drinken. Zij reageerden overal lacherig op, behalve toen ik de naam van de man noemde die onverwacht de studio binnen kwam vallen: Sander Janson, de presentator van Campinglife, een programma op RTL 4 waarin Sander en zijn collega Jessica samen met twee gezinnen vakantie vieren en allerhande jolige activiteiten ondernemen. Ik ken verrassend veel mensen die met oprechte passie elke week naar Campinglife kijken. En die mensen zijn helemaal niet de doelgroep van het programma. Het zijn hoofdzakelijk schrijvers: mensen die nog nooit een caravan hebben aangeraakt en die huiveren bij het idee van een gezellige fietspuzzeltocht door het Loiredal of een kajak-avontuur op de Drôme.

Maar die mensen zijn wel hartstochtelijk fan van Campinglife. En dat komt door Sander. Sander maakt het leven een beetje leuker. Hij zorgt ervoor dat de levende hel op aarde die de Franse gezinscamping heet, een soort paradijsje wordt. De hemel waar hij de gastheer is, stokbroodjes brie smeert en voor je kinderen de coole oom uithangt.

Sander is avontuurlijk, altijd goed gemutst, en niet te beroerd om je toeristisch alle hoeken van Frankrijk te laten zien. Normaal moet ik er niet aan denken om met zestien fitte vijftigers een kastelentocht door Noord-Frankrijk te maken, maar met Sander krijg ik daar zelfs zin in.

Hij kan zelfs van het demonstreren van een nieuw model caravan een feestje maken; als ik gezien heb hoe handig hij van een eettafel een tweepersoonsbed maakt, voel ik zelf ook ineens de drang om zo’n wagen aan mijn trekhaak te hangen en de vrije wereld in te trekken.

Sander maakt alles leuker. En wat zou het daarom fijn zijn wanneer je Sander op alle moeilijke momenten in je leven zou kunnen inzetten. Vervelend bezoek aan de tandarts? Wanneer Sander je vergezelt is het lang zo erg niet. Verkering uitmaken? Wanneer Sander aan je wederhelft uitlegt dat jullie geen toekomst hebben, zal hij het best wel begrijpen.

Een Sander voor alle momenten waarop het even niet gaat. Ik zou ervoor tekenen. Ook al slaap ik dan de rest van mijn leven op een tot bed verbouwde eetkamertafel.

    • Nynke de Jong