‘Heel klein vreugdesprongetje’ beurzen na aanvraag noodsteun

De aanvraag van Spanje voor financiële steun wist een deel van de zorgen van beleggers weg te nemen, maar de vreugde was van korte duur, mogelijk door de Griekse stembusgang aanstaande zondag.
De aanvraag van Spanje voor financiële steun wist een deel van de zorgen van beleggers weg te nemen, maar de vreugde was van korte duur, mogelijk door de Griekse stembusgang aanstaande zondag. Foto Reuters / Andrea Comas

De Europese beurzen hebben positief gereageerd op de aanvraag van Spanje voor noodhulp voor zijn noodlijdende banken. De financiële aandelen openden vanmorgen in de plus, maar de stijging is nu weer aan het inzakken.

De FTSEurofirst 300, de index van de belangrijkste Europese aandelen, steeg met 1,7 procent tot 999,09 punten. En de Euro Stoxx 50, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurzen in de Eurozone, steeg 2,3 procent tot 2,194.38 punten.

Ook de Amsterdamse AEX liet een stijging zien van 1,7 procent. De IBEX 35, de beurs van Madrid, is om half twaalf 3,7 procent gestegen. De Franse CAC 40 staat op een stijging van ruim 2 procent. De Spaanse rente op tienjarige staatsobligaties daalde tot zes procent, waardoor het renteverschil met Duitsland afneemt.

‘Markt is niet anders gaan denken dan vrijdag’

Toch is het enthousiasme van de markten alweer aan het afnemen, zegt economie-redacteur Maarten Schinkel van NRC Handelsblad.

Twitter avatar MaartenSchinkel Maarten Schinkel Spanje van -19 basispunten naar -12, Italie van -13 naar -5. Het enthousiasme over de Spaanse deal koelt al weer af.

Een paar uur na de opening van de beurs neemt de stijging van de koersen iets af; zo boekte de IBEX 35 kort na opening nog een winst van 4 procent. Ook aan de rentetarieven is te zien dat het enthousiasme afneemt. Schinkel:

“De rentestanden begonnen de dag redelijk gunstig, met een daling ten opzichte van vrijdag. Nu zijn ze weer terug op aarde, het was een heel klein vreugdesprongetje. Het begint erop te lijken dat de markt niet anders is gaan denken dan vrijdag. Misschien vinden de markten het Griekse risico nog te hoog, met het oog op de verkiezingen aanstaande zondag. Het kan ook een andere overweging zijn. Maar het ziet er niet heel positief uit. Als je er honderd miljard tegenaan gooit zou je verwachten dat het effect positiever zou zijn.”

Vrees voor uitslag Griekse verkiezingen

De Griekse verkiezingen worden gezien als een mogelijke verklaring voor het magere vertrouwen van beleggers na de Spaanse hulpaanvraag. Aanstaande zondag kiezen de Grieken een nieuwe regering, nadat meerdere formatiepogingen vorige maand mislukten. De radicaal-linkse partij Syriza staat in de peilingen steevast bovenaan. Leider van de partij, Alexis Tsipras, heeft gezegd alle begrotingsafspraken die zijn gemaakt het de EU en het IMF overboord te willen gooien. Dan dreigt een vertrek van Griekenland uit de eurozone; een ramp voor de financiële markten.

Eurozone stelt honderd miljard euro ter beschikking

Afgelopen zaterdag vroeg de Spaanse regering financiële hulp aan om de zwakste banken uit de sector te redden. De eurozone zegde een bedrag toe van maximaal honderd miljard euro. Het IMF maakte eerder bekend dat er minstens veertig miljard nodig is om de Spaanse bankencrisis te bezweren. De Spaanse bankensector zucht al lange tijd onder slechte vastgoedleningen. De financiële steun moet ervoor zorgen dat de financiële markten weer vertrouwen krijgen in Spanje.