Annan bezorgd over recent geweld in Syrië - ‘mensen zitten gevangen’

In this image made from amateur video released by Shaam News Network and accessed Monday, June 11, 2012, purports to show smoke leaping the air from Syrian government forces shelling in Rastan town in Homs province, Syria. Syrian troops attacked a central, rebel-held town with helicopter gunships Monday and shelled other restive areas across the nation, activists said. The aerial assault targeted the strategic river crossing town of Rastan, which has resisted repeated government offensives for months, the activists said. (AP Photo/Shaam News Network via AP video) TV OUT, THE ASSOCIATED PRESS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT, DATE, LOCATION OR AUTHENTICITY OF THIS MATERIAL
In this image made from amateur video released by Shaam News Network and accessed Monday, June 11, 2012, purports to show smoke leaping the air from Syrian government forces shelling in Rastan town in Homs province, Syria. Syrian troops attacked a central, rebel-held town with helicopter gunships Monday and shelled other restive areas across the nation, activists said. The aerial assault targeted the strategic river crossing town of Rastan, which has resisted repeated government offensives for months, the activists said. (AP Photo/Shaam News Network via AP video) TV OUT, THE ASSOCIATED PRESS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT, DATE, LOCATION OR AUTHENTICITY OF THIS MATERIAL Beelden uit de Syrische stad Rastan die onder vuur wordt genomen door regeringstroepen. De beelden kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd. Foto AP / Shaam News Network

VN-gezant voor Syrië Kofi Annan uitte vandaag zijn diepe bezorgdheid over het recente geweld in Syrië. Hij verwees naar de hevige beschietingen in oppositiebolwerk Homs en de berichten over het gebruik van mortierbommen, helikopters en tanks in al-Haffa, nabij de kust.

Annans woordvoerder:

“Er zijn aanwijzingen dat een groot aantal burgers gevangen zit in deze steden.”

Syrische militairen hebben in de stad Rastan de strijd aangebonden met opstandelingen. De militairen krijgen daarbij steun van helikopters van het Syrische leger, zo meldden activisten vandaag.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten worden ook in de centrale provincies Homs en Hama, de zuidelijke regio Daraa en de noordelijke provincie Aleppo gebieden onder vuur genomen met mortiergranaten. Ook in de voorsteden van de hoofdstad Damascus en Deir el-Zour werd gevochten. Ten minste vier burgers en een gedeserteerde militair kwamen bij het geweld in Deir el-Zour om het leven. In Hama verloren drie mensen het leven.

Rami Abdul-Rahman van het Observatorium:

“Het regime maakt steeds meer gebruik van helikopters sinds de grondtroepen zware verliezen hebben geleden.”

Tientallen voertuigen zijn vernield of beschadigd, zei hij. Dit blijkt ook uit beelden van de activisten, waarop tientallen vernielde tanks en pantservoertuigen te zien zijn.

Volgens het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de opstandelingen de beschikking over geavanceerde antitankwapens.

Het geweld in Syrië is kortgeleden fors toegenomen, ondanks een staakt-het-vuren dat op 12 april van kracht werd. Volgens activisten heeft het geweld inmiddels al meer dan dertienduizend levens geëist.

Livebeelden uit Homs:

    • Marije Willems