Andrea Pirlo

Italian midfielder Andrea Pirlo kicks the ball during the Euro 2012 championships football match Spain vs Italy on June 10, 2012 at the Gdansk Arena. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS AFP

Bij AC Milan, waar hij tien jaar lang triomfen vierde, raakte Andrea Pirlo langzaam op een zijspoor. Hij kreeg vorige zomer een vrije transfer naar concurrent Juventus. Wat had Milan te vrezen van de 33-jarige middenvelder, die vorig jaar nog maar tot 18 competitiewedstrijden kwam en daarin slechts één goal maakte? Maar in mei, toen Juventus de Italiaanse titel behaalde, stond Pirlo met vreugdetranen op het veld. En gisteren, bij Spanje-Italië, liet ‘de architect’ opnieuw zien wat hij nog in zich heeft. Hij ontving de bal net over de middenlijn, passeerde in één vloeiende beweging een tegenstander en gaf een ragfijn passje door het hart van de Spaanse verdediging. Precies de juiste snelheid, richting en diepte, toefje effect naar binnen. Invaller Di Natale mocht het afmaken: 1-0 Italië. Grazie Pirlo!

Verliezer

Russische aanhang

Beladen duel, morgenavond in Warschau: Polen tegen Rusland. Zal de Russische ploeg van coach Dick Advocaat en uitblinker Alan Dzagojev net zo’n sterke indruk maken als bij de 4-1 zege op Tsjechië? En, minstens zo belangrijk: zal de Russische aanhang op de tribune – deels op kosten van president Vladimir Poetin naar het EK – zich nu wel gedragen? Schokkende amateurbeelden, lang niet overal getoond: Russische fans die rond het duel tegen Tsjechië in Wroclaw vier Poolse stewards het ziekenhuis in slaan en schoppen. Vuurwerk en ongepaste spandoeken op de tribunes. De UEFA kondigde een strafzaak aan tegen de Russische bond, die zich bij voorbaat heeft geëxcuseerd. Uitspraak woensdag.

    • Maarten Scholten