agenda

Thomas Lubanga, sits with a headset over his ears 20 March 2006, is the first person to face trial for war crimes before the recently created International Criminal Court in the Hague. Lubanga is a militia leader from the blood-soaked eastern region of Ituri in the Democratic Republic of the Congo and has been named in connection with a long series of human rights abuses in the wars that have convulsed his vast country, is to face trial on the specific charges of commandeering children to fight for the armed wing of his Union of Congolese Patriots AFP PHOTO / ANP PHOTO / ED OUDENAARDEN AFP

Dinsdag 12 juni

Plenaire vergadering Europees Parlement in Straatsburg. Europarlementariërs bespreken de creatie een nieuwe functie, die van Speciaal EU-Vertegenwoordiger voor de Mensenrechten. Veel leden van het Europees Parlement vinden dat de EU te weinig doet voor de mensenrechten in de wereld. De nieuwe EU-vertegenwoordiger zou werken onder buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

De Italiaanse premier Mario Monti ontvangt in Rome de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumpf voor overleg over een belastingverdrag. Monti, die miljarden euro’s moet bezuinigen, ziet veel strenger toe op belastingontduiking dan zijn voorganger Silvio Berlusconi. Maar steeds meer (rijke) Italianen zien forse heffingen niet zitten en zetten hun geld op de bank in Zwitserland. Eerder sloten Duitsland en het Verenigd Koninkrijk akkoorden met de Zwitsers om belastinggeld terug te halen.

Woensdag 13 juni

Vandaag krijgt de Congolese militieleider Tomas Lubanga Dyilo te horen tot welke straf hij wordt veroordeeld. In maart werd hij door het Internationale Strafhof in Den Haag schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, door het rekruteren en inzetten van kindsoldaten bij etnisch geweld in de Oost-Congolese regio Ituru tussen september 2002 en juni 2003. Meer dan 60.000 mensen kwamen om het leven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar Indiase ambtgenoot S.M. Krishna zitten in Washington de reguliere Amerikaans-Indiase Dialoog voor. Het forum is bedoeld om de banden tussen beide landen op velerlei terrein te intensiveren. De opkomst van China is een belangrijke strategische reden voor de toenadering tussen de VS en India.

Het Europees Parlement spreekt met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso over strengere regels voor begrotingstoezicht op eurolanden in moeilijkheden. Het zogeheten two-pack komt bovenop het six-pack over het bestuur van de eurozone, dat het parlement vorig jaar al goedkeurde. De aandacht van de pers zal uitgaan naar wat Barroso precies zegt over de acute problemen in de eurozone.

Vorige week verliet de Birmese oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi voor het eerst in 24 jaar haar vaderland om buurland Thailand te bezoeken. Nu gaat ze op pad voor een rondreis door Europa. Eerst doet ze Zwitserland aan. Morgen houdt ze een toespraak voor de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève. In Oslo neemt ze zaterdag de Nobelprijs voor de Vrede formeel in ontvangst, die haar 21 jaar geleden werd toegekend. In Dublin verschijnt ze maandag op een concert met Bono, de zanger van U2. De rest van de week is ze in Oxford (waar ze vroeger woonde) Londen (waar ze het gecombineerde Hoger- en Lagerhuis zal toespreken in Westminster Hall) en in Parijs.

Koningin Beatrix reist vandaag voor een driedaags bezoek naar Turkije. Ze is in Ankara in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Donderdag 14 juni

De Algemene Vergadering van de VN komt bijeen om te praten over het geweld in Syrië en het recente bloedbad in Houla.

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen begin een tweedaags seminar van de Opec over de energiesituatie in de wereld. Op de bijeenkomst, onder leiding van de Iraakse olieminister Abdul-Kareem Luaibi Bahedh, zijn ook niet-Opec-ministers, topmannen uit het bedrijfsleden en analisten aanwezig.

Vrijdag 15 juni

In Turkije begint vandaag een hoorzitting in het proces tegen 365 beklaagden, meest legerofficieren, die worden beschuldigd van het beramen van een staatsgreep in 2003. Het leger ontkent dat het plannen heeft gehad voor zo’n coup, onder de codenaam ‘Moker’, gericht tegen de door de conservatieve AK-partij gedomineerde regering van premier Tayyip Erdogan.

Zaterdag 16 juni

Dit weekeinde wordt in principe de beslissende ronde gehouden in de Egyptische presidentsverkiezingen. Tegenover elkaar staan ex-luchtmachtcommandant Ahmed Shafiq, de laatste premier van de afgezette president Mubarak en naar wordt aangenomen de kandidaat van het leger, en Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap. Maar de rechtsgeldigheid van de kandidatuur van Shafiq wordt aangevochten.

Zondag 17 juni

Opnieuw verkiezingen in Griekenland, nadat die van 6 mei geen levensvatbaar kabinet opleverden. Het land staat op een kruispunt, en twee partijen domineren de campagne. De rechtse partij Nieuwe Democratie wil (met enkele kleine partijtjes) perse in de eurozone blijven, ook al is de prijs in de vorm van bezuinigingen hoog. De coalitie van radicaal-linkse partijen Syriza wil de bestaande bezuinigingsafspraken opzeggen en dan opnieuw gaan onderhandelen. Wie de grootste partij wordt, is essentieel, want die krijgt een bonus van 50 zetels, op een totaal van 300.

Tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. . De eerste ronde leverde afgelopen zondag winst op voor de socialistische partij van president François Hollande. Maar het verlies van ‘rechts’ bleef beperkt. Premier Jean-Marc Ayrault heeft de kiezers dan ook opgeroepen de linkse regering „een grote, stevige en coherente” meerderheid te geven.

Maandag 18 juni

De Russische president Poetin wilde vorige maand niet naar bijeenkomst van de G8 in Camp David en naar de NAVO-top in Chicago. Maar hij wordt wel verwacht op de G20 die vandaag en morgen wordt gehouden in de Mexicaanse badplaats Los Cabos. China heeft al laten weten dat de G20 niet het podium is waar over brandhaard Syrië kan worden gesproken.

Volgens plan beginnen vandaag in Moskou nieuwe onderhandelingen over het omstreden Iraanse nucleaire programma. De twee vorige gesprekken tussen Iran en zes mogendheden (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland) leverden niet meer op dan een afspraak voor een volgende ronde.