Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (65) is schrijver en tv-maker. Hij schreef zo’n dertig boeken, hij presenteerde het boekenprogramma Hier is... Adriaan van Dis en de reisprogramma’s Van Dis in Afrika en Van Dis in Indonesië. Van 1999 tot 2002 presenteerde hij zelf Zomergasten.

„Zomergast zijn vergt een heel andere aanpak dan presentator zijn. Als gast ga je op de divan liggen met je ogen dicht, en laat alle beelden die indruk op je hebben gemaakt de revue passeren. Als presentator bemoei je je niet met de fragmenten. Je krijgt twee velletjes met de keuze van de gast en dat is het dan.

„Ik denk niet dat ik een lastige gast ben voor Jan Leyers. Ik hoop wel dat hij een paar boeken van me leest, ter voorbereiding. Verder ben ik als hete was in zijn handen.

„Ik ben een bedkijker. Omdat ik achteraf woon, heb ik een schotel in een boom, waarmee ik zo’n 400 tv-zenders kan zien. Ik kijk graag naar BBC, de Franse 1 en 2, of Al Jazeera. Dat zie ik als een oefening in wereldburgerschap. Vermoedelijk zal mijn uitzending ook die aard hebben. Ik wil in ieder geval de eerste film laten zien die ik ooit zag, als achtjarig jongetje in een zaaltje van restaurant De Rustende Jager in Bergen. Welke film dat is? Zeg ik nog niet.”

Uitzending 26 augustus