Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Verkiezingen Libië ruim twee weken uitgesteld

In een pakhuis in Tripoli liggen de stembiljetten en andere benodigdheden voor de eerste verkiezingen in 42 jaar klaar. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De verkiezingen in Libië, die eigenlijk op 19 juni zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld naar 7 juli. Dat meldt het hoofd van de verkiezingscommissie.

Het zijn de eerste vrije verkiezingen in het land sinds de val van het regime van Moammar Gaddafi. Eerder al suggereerden regeringsvertegenwoordigers al dat de verkiezingen zou worden uitgesteld, gezien de fragiele veiligheidssituatie in Tripoli en veel andere steden. Volgens de verkiezingscommissie zijn de verkiezingen uitgesteld wegen “technische en logistieke redenen”.

Journalist Harald Doornbos twittert:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Mensen hier in Libie reageren vrij nuchter op nieuws over uitstel verkiezingen. “Ach, na 42jaar is 3 weken uitstel ok”, vertelt man aan me

Milities genieten grote macht

Vorige week werd de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli stilgelegd door een boze militie. Tweehonderd strijders van de Al-Awfya brigade uit de stad Tarhouna bezetten de luchthaven nadat hun commandant door onbekenden was opgepakt.

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van wijlen Moammar Gaddafi, grote macht. Botsingen tussen de milities en met de regering zorgen regelmatig tot het oplaaien van geweld in het land. Dat komt ook omdat veel milities zich weigeren te ontwapenen en hiermee oefenen zij macht uit op de regering. Er vinden nog regelmatig vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime.