Spaanse premier Rajoy: gisteren werd de euro gered

Spain's Prime Minister Mariano Rajoy reacts during a press conference at the Moncloa Palace, in Madrid, Sunday, June 10, 2012. Spain became the fourth and largest country to ask Europe to rescue its failing banks, a bailout of up to 100 billion euros ($125 billion) that leaders hoped would stabilize a financial crisis that threatens to break apart the 17-country eurozone. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy reacts during a press conference at the Moncloa Palace, in Madrid, Sunday, June 10, 2012. Spain became the fourth and largest country to ask Europe to rescue its failing banks, a bailout of up to 100 billion euros ($125 billion) that leaders hoped would stabilize a financial crisis that threatens to break apart the 17-country eurozone. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) De Spaanse premier Mariano Rajoy gaf vanmiddag zijn eerste reactie op de noodsteun aan Spaanse banken. De beslissing viel hem zwaar. Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

Gisteren werd de toekomst van de euro gered, maar de economische crisis in Spanje zal zich dit jaar verder verdiepen. Dat zei de Spaanse premier Mariano Rajoy zojuist in een langverwachte persconferentie.

Spanje maakte gisteren bekend een beroep te willen doen op geld uit Europese noodfondsen om zijn banken overeind te houden. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet bekend. Het zou maximaal om 100 miljard euro gaan.

Rajoy zei dat de beslissing om te vragen om hulp moeilijk was. Hij weigerde de noodsteun een ‘bailout’ te noemen, omdat de situatie anders is dan die in Griekenland, Ierland en Portugal. De noodsteun is essentieel voor het herstel van de Spaanse financiële sector en is voldoende om het vertrouwen te herwinnen, aldus Rajoy.

Volgens Rajoy blijft de Spaanse economie in een tweede recessie in drie jaar tijd en zal de werkloosheid verder stijgen boven het huidige niveau van bijna 25 procent, het hoogste niveau binnen de eurozone.

Nu door de noodhulp de druk enigszins van de ketel af is, kan Rajoy vanmiddag afreizen naar de EK-wedstrijd Spanje-Italië in Polen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Marije Willems