Rutte blij met noodsteun Spanje - draait mogelijk forenzentaks terug

Rutte kreeg op de bank bij Eva Jinek op Zondag veel ruimte om zijn eigen verhaal te doen. Screenshot WNL

Demissionair minister-president Mark Rutte is blij dat Spanje om hulp heeft gevraagd om de bankencrisis in het land op te lossen. Volgens Rutte is de steunaanvraag van groot belang voor Nederland. Dat zei hij vanochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

“Het zou heel slecht zijn voor Nederland als het daar fout gaat. Het omvallen van de banken in Spanje zou grote gevolgen hebben. Spanje is onze vijfde handelspartner.”

Volgens Rutte was er geen andere keuze voor Spanje. “Hiervoor hebben we ook dat fonds opgericht.”

Spanje maakte gisteren bekend een beroep te willen doen op geld uit Europese noodfondsen. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet bekend. Het zou maximaal om 100 miljard euro gaan.

Donderdag drong Rutte tijdens een bezoek aan Spanje al aan op steunaanvraag. Hij verwacht dat het geleende geld uiteindelijk weer terugkomt. “Ik ga geen garanties geven maar er is wel een kans van 95 tot 100 procent dat het geld terugkomt.” De premier zei verder geen twijfels te hebben of het geld dat in Griekenland is gepompt wordt terugbetaald.

VVD gaat forenzentaks mogelijk terugdraaien

Rutte zei verder dat de kans bestaat dat de VVD de forenzentaks terugdraait en dat opneemt in het verkiezingsprogramma. Volgens Rutte zat er na het mislukken van het Catshuisoverleg niets anders op dan met de taks akkoord te gaan om zo toch een begroting rond te krijgen met de andere partijen uit de Kunduz-coalitie. De lijsttrekker van de VVD beaamde dat de maatregel niet rijmt met de idealen van de partij.

Rutte maakte verder zijn excuses voor zijn aanvaring met PVV-leider Geert Wilders. Direct na het klappen van het overleg was hij zo kwaad dat hij riep Wilders partij tot op de laatste zetel zou afbreken. Rutte noemde de uitspraak ‘ongepast’. Hij wil later nog een kop koffie drinken met Wilders om het uit te praten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.