Ook Pechtold wil premier worden - bekritiseert Rutte om forenzentaks

Screenshot Buitenhof / Uitzending Gemist

D66-leider Alexander Pechtold wil premier worden als D66 bij de verkiezingen de grootste partij wordt. Dat zei hij vanmiddag in Buitenhof. Pechtold zei enorm gemotiveerd te zijn de verkiezingen tot een succes te maken. Als het aan hem ligt komt er een kabinet dat pro-Europa is.

Pechtold betoogde in het televisieprogramma dat Nederland zich meer moet inzetten voor een krachtiger en slagvaardiger Europa. Hij hamerde er daarnaast op dat alle landen zo snel mogelijk hun begroting op orde moeten krijgen en dat er structurele hervormingen nodig zijn.

Europa moet verder democratischer worden, met gekozen leiders en een sterker Europees parlement, dat de Europese Commissie kan controleren en afrekenen, zo vindt Pechtold.

Eerder lieten Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Diederik Samsom (PvdA) al weten premier te willen worden. D66 staat momenteel op zestien zetels in de peiling van Maurice de Hond. De partij heeft nu tien zetels in de Tweede kamer.

‘Terugdraaien forenzentaks? Die heeft Rutte zélf bedacht’

Demissionair premier Rutte zei eerder vandaag dat het goed mogelijk is dat de VVD de plannen met de forenzentaks gaat terugdraaien. Volgens Rutte zat er na het mislukken van het Catshuisoverleg niets anders op dan om met de taks akkoord te gaan om zo toch een begroting rond te krijgen met de andere partijen uit de Kunduz-coalitie. De lijsttrekker van de VVD beaamde dat de maatregel niet rijmt met de idealen van de partij.

Pechtold reageerde verbaasd op de uitspraak van Rutte. Volgens hem heeft Rutte de forenzentaks nota bene zelf bedacht in het Catshuis. Volgens Pechtold is het bijna niet mogelijk om de maatregel terug te draaien. Hij pleit bovendien bij de overige partijen dergelijke zaken uit het Kunduz-akkoord niet ter discussie te stellen.

“De begroting is niet te veranderen. Ik zou tegen mijn collega’s willen zeggen: sta voor je handtekening.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Marije Willems