Kroatië simpel langs Ierland: 3-1

Via het hoofd van de Ierse keeper Shay Given valt de 3-1 binnen. Foto AFP / Odd Andersen

Kroatië is het EK begonnen met een eenvoudige 3-1 zege op Ierland. Mario Mandzukic scoorde twee doelpunten voor de Kroaten, Nikica Jelavic was ook trefzeker. Voor de Ieren zorgde Sean St Ledger voor het hoogtepunt door halverwege de eerste helft de 1-1 aan te tekenen. Omdat Spanje en Italië eerder vandaag met 1-1 gelijkspeelden is Kroatië de koploper in poule C.

Ierland dacht vooraf tegen Kroatië de meeste kans te hebben op een stuntje, maar het keurkorps van de Italiaanse bondscoach Giovanni Trappatoni kreeg al na drie minuten een tegendoelpunt te verwerken. Mandzukic mocht in het strafschopgebied vrij inkoppen en verraste doelman Shay Given.

De Kroaten waren ook in het vervolg veel sterker, aldus persbureau Novum, maar uit een vrije trap kopte Sean St Ledger toch de Ierse gelijkmaker binnen.

Die gelijke stand wisten de Ieren echter niet tot de rust vast te houden. In de 43e minuut was het Nikica Jelavic die van dichtbij raakschoot. De spits leek buitenspel te staan, maar kreeg de bal na ongelukkig wegwerken van een Ier in bezit waardoor een nieuwe situatie ontstond.

Ook in de tweede helft was Kroatië tactisch en technisch de hardwerkende Ieren de baas. Al na vier minuten tekende Mandzukic voor zijn tweede van de avond.

http://www.youtube.com/watch?v=C0kZMd-d9yQ&feature=plcp

Daarna liet Kroatië het tempo een beetje zakken en zocht Ierland de aanval. De eilandbewoners misten echter het topniveau en lieten de kansen onbenut. Aan de andere kant stichtte Kroatië nog enkele keren gevaar uit een counter.

Morgen wordt er gevoetbald in poule D. Frankijk neemt het dan op tegen Engeland. Daarna ontmoeten Oekraïne en Zweden elkaar. Lees alles over het EK op ons Sportblog.

    • Lex Boon