Keniaanse minister omgekomen bij helikopterongeluk

Former Kenyan vice-president George Saitoti, now a senior official in the main opposition party National Rainbow Coalition (NARC) addresses the press at a conference in Nairobi in this December 28, 2002 file photo. The senior Kenyan cabinet minister and his deputy were killed when a police helicopter crashed into a forest just outside the capital and burst into flames, local television stations said on June 10, 2012. Prime Minister Raila Odinga's spokesman said Odinga had been informed of the deaths of internal security minister Saitoti and his deputy, Orwa Ojode. Picture taken December 28, 2002. REUTERS/Antony Njuguna (KENYA - Tags: POLITICS OBITUARY)
Former Kenyan vice-president George Saitoti, now a senior official in the main opposition party National Rainbow Coalition (NARC) addresses the press at a conference in Nairobi in this December 28, 2002 file photo. The senior Kenyan cabinet minister and his deputy were killed when a police helicopter crashed into a forest just outside the capital and burst into flames, local television stations said on June 10, 2012. Prime Minister Raila Odinga's spokesman said Odinga had been informed of the deaths of internal security minister Saitoti and his deputy, Orwa Ojode. Picture taken December 28, 2002. REUTERS/Antony Njuguna (KENYA - Tags: POLITICS OBITUARY) De vandaag om het leven gekomen minister George Saitoti op archiefbeeld. Foto Reuters / Antony Njuguna

De Keniaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, George Saitoti, en zijn plaatsvervanger, Orwa Ojode, zijn omgekomen toen een politiehelikopter neerstortte in een woud nabij de hoofdstad Nairobi.

De helikopter vloog in brand, zo meldt persbureau Reuters op gezag van de lokale Keniaanse media. Ook twee piloten en twee beveiligers kwamen om het leven. De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk.

Volgens de woordvoerder van de Keniaanse premier Raila Odinga is Odinga reeds geïnformeerd over het dodelijke ongeval. Saitoti, die zich mogelijk zou kandideren bij de komende presidentsverkiezingen, was als minister nauw betrokken bij de strijd tegen de Somalische militante groep Al-Shabaab.

    • Marije Willems