IMF en Washington blij met noodsteun aan Spanje

IMF Managing Director Christine Lagarde addresses graduates during commencement celebrations at Harvard Kennedy School in Cambridge, Massachusetts, May 23, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand IMF-voorzitter Christine Lagarde is blij met de beslissing van Spanje. Foto AFP / Emmanuel Dunand

De Verenigde Staten, die vreesden dat de crisis in de eurozone een negatief effect zou hebben op de Amerikaanse economie, verwelkomden vannacht het besluit van Spanje om steun aan te vragen voor zijn noodlijdende banken. Ook het IMF is blij met de stap.

Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner:

“Dit is belangrijk voor de gezondheid van de Spaanse economie en betekent een concrete stap in het proces naar een economische unie, dat van vitaal belang is voor de veerkracht van het eurozone.”

Lagarde: beslissing ondersteunt maatregelen Spaanse autoriteiten

Ook IMF-voorzitter Christine Lagarde verwelkomde de boodschap van de eurogroep. Volgens haar draagt de beslissing bij aan de maatregelen die de Spaanse autoriteiten de afgelopen weken hebben getroffen, zo meldt de BBC.

Volgens het IMF is de aangevraagde lening van maximaal 100 miljard euro voldoende voor de Spaanse banken om hun betrouwbaarheid te herwinnen. “Ik verwelkom de boodschap van de Eurogroep en de maatregelen van de Spaanse autoriteiten in de afgelopen weken”, zegt .

Ook de groep van zeven ontwikkelde landen - naast de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en Canada - ziet de stap als een mijlpaal in de eurozone, die daarmee beweegt in de richting van strengere financiële en budgettaire banden.

Spanje vraagt steun aan om bankencrisis op te lossen

Spanje vroeg de eurozone gisteravond om een noodlening voor Spaanse banken. De hoogte van de hulpsom wordt vastgesteld als er meer bekend is over de toestand van de banken.

Spanje heeft het geld nodig om zijn banken te herkapitaliseren. Vorige week vroeg de spaarbank Bankia de Spaanse regering al om negentien miljard euro aan steun, omdat het zucht onder slechte vastgoedleningen. Andere Spaanse banken hebben om dezelfde reden nog een veelvoud van dat bedrag nodig.

De Spaanse regering kan dat geld niet zelf ophalen op de kapitaalmarkten, omdat het dan te hoge rentes zou moeten betalen en het risico zou lopen failliet te gaan. Toch verschilt de Europese hulp aan Spanje, die betaald wordt uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF, in belangrijke mate van de eerdere hulpoperaties voor Griekenland, Portugal en Ierland.

Spanje heeft namelijk alleen geld nodig voor zijn banken, en kan zijn overheidsuitgaven nog gewoon financieren. “Griekenland, Portugal en Ierland konden geen geld meer ophalen om hun staatsschuld en uitgaven te financieren, en hadden daarom steun nodig”, zegt obligatiespecialist Alessandro Giansanti van ING tegen persbureau Novum. “Dat geldt niet voor Spanje.”

    • Marije Willems