Hollande koerst af op meerderheid parlement

Aanhangers van de Parti Socialiste reageren verheugd op de eerste prognoses. Foto AP / Francois Mori

De Parti Socialiste van de Franse president François Hollande koerst af op een meerderheid in het Franse parlement. Dat blijkt uit de prognoses na afloop van de eerste stemronde.

Volgens de prognoses blijkt dat de partij van Hollande tussen de 275 en 315 zetels in het parlement kan rekenen. In de Nationale Assemblée zorgen 289 zetels voor een meerderheid. Onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe over de prognoses:

“Het ziet er goed uit voor Hollande. De bevriende partij Europe Ecologie krijgt tussen de 12 en 18 zetels, dus in het minst gunstigste geval hebben de twee partijen in ieder geval samen een meerderheid. Het belangrijkste voor de Parti Socialiste is dat ze geen beroep hoeven te doen op de communisten van Front de Gauche.”

Eerder liet Vandenberghe weten dat Hollande met zijn Parti Socialiste ook op niets minder dan de absolute meerderheid in de Nationale Assemblée mikte. Vandenberghe:

“Daardoor zou de voor Frankrijk unieke situatie ontstaan dat links niet alleen de president levert, maar ook in de Assemblée en in de Senaat de meerderheid heeft. Dat is ook wat een meerderheid van de Fransen wil. 55 procent is tegen een zogeheten ‘cohabitation’, de samenwerking van een linkse president en een rechtse premier, een situatie die zou kunnen ontstaan als de rechtse UMP tegen de verwachting in toch zijn meerderheid in de Assemblée behoudt.”

Meerderheid kwijt, maar ‘behoorlijk’ resultaat voor UMP

Het UMP kan rekenen op 230 tot 270 zetels en verliest dus de meerderheid. Desondanks is dat volgens onze correspondent beter dan verwacht voor de partij waar een een interne leiderschapsstrijd woedt.

“Ze hebben het behoorlijk gedaan. En als de fractieleider straks de pakweg 250 kamerleden goed op een lijn kan krijgen, dan zorgt dat voor een goede uitgangspositie voor de volgende presidenstsverkiezingen. Maar de meerderheid zijn ze natuurlijk kwijt.”

Volgende week tweede ronde

Volgende week vindt er een tweede ronde plaats. Het land is ingedeeld in 577 kiesdistricten. Per district wordt één parlementslid gekozen. Wie in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, is meteen verkozen, mits hij of zij ook 25 procent van de ingeschreven kiezers vertegenwoordigt. Iedere kandidaat die in de eerste ronde 12,5 procent van het aantal ingeschreven kiezers behaalt, gaat door naar de volgende ronde.

Kandidaten mogen zich tussen beide rondes ook terugtrekken, bijvoorbeeld om iemand van een bevriende partij te bevoordelen. Het is vaak de enige mogelijkheid voor kleinere partijen, zoals de Groenen, om in het parlement te komen. Omdat niemand tot nu toe deals wil sluiten met het Front National, is de partij van Marine Le Pen niet in het parlement vertegenwoordigd.

Prognoses wijzen uit dat Front National het ook bij deze verkiezingen waarschijnlijk niet gaat halen. De partij van Marine Le Pen kan rekenen op 0 tot 3 zetels.

    • Lex Boon