Dode bij brand in centrum Amsterdam

Screenshot Dichtbij.nl/amsterdam

Bij een grote brand in het centrum van Amsterdam is vanochtend één dode gevallen. Een tweede slachtoffer raakte gewond en is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Update 22:12 uur
Volgens de Amsterdamse televisiezender AT5 is er een tweede dodelijk slachtoffer gevallen. Het lichaam zou nog in het pand liggen, maar kan wegens instortingsgevaar nog niet worden geborgen. De politie kan dit nog niet bevestigen.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Bij de brand in #Amsterdam is 1 van de slachtoffers inmiddels overleden. Pand had een ov. woonbestemming vlgs gemeente. Mogelijk geen hotel

Het vuur brak even na 10.00 uur uit in een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Het historische pand met monumentale klokgevel was al vrij snel niet meer te redden. Naastgelegen huizen zijn gespaard gebleven maar hebben wel rookschade opgelopen.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er tijdens de brand binnen waren. De woordvoerder kan niets zeggen over eventuele meerdere slachtoffers.

De brand is inmiddels geblust. Een eerder gemaakte video:

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De brandweer is bezig met het stutten van het gebouw. Volgens de woordvoerder dreigt de gevel in te storten.

    • Marije Willems