Fransen kiezen nieuw parlement - veel op het spel voor Hollande

France's President Francois Hollande (C) and his companion Valerie Trierweiler (C Rear) take part in a march as part of a ceremony in tribute to the memory of Nazi victims in Tulle, southwestern France, June 9, 2012. On June 9, 1944, 99 hostages were hanged from lampposts and balconies by the SS Division Das Reich in Tulle. REUTERS/Bertrand Langlois/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS ANNIVERSARY CONFLICT) François Hollande en zijn vriendin Valerie Trierweiller bezochten gisteren het Zuid-Franse stadje Tulle. Foto Reuters / Bertrand Langlois

De Fransen gaan vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grote vraag: kan de vorige maand aangetreden socialistische president François Hollande de komende jaren regeren met een linkse parlementaire meerderheid?

Volgens onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe, mikt Hollande met zijn Parti Socialiste op niets minder dan de absolute meerderheid in de Nationale Assemblée. En dat zou met de hulp van andere linkse partijen nog wel eens kunnen lukken.

Vandenberghe:

“Daardoor zou de voor Frankrijk unieke situatie ontstaan dat links niet alleen de president levert, maar ook in de Assemblée en in de Senaat de meerderheid heeft. Dat is ook wat een meerderheid van de Fransen wil. 55 procent is tegen een zogeheten ‘cohabitation’, de samenwerking van een linkse president en een rechtse premier, een situatie die zou kunnen ontstaan als de rechtse UMP tegen de verwachting in toch zijn meerderheid in de Assemblée behoudt.”

Sarkozy’s UMP is druk met interne strijd

Het is afwachten hoe de UMP van oud-president Sarkozy zich vandaag houdt. De interne leiderschapsstrijd in de partij leidt volgens onze correspondent af van het doel van de partij: ervoor zorgen dat links toch geen meerderheid behaalt in de Assemblée en zo alsnog een cohabitation afdwingen.

‘Onwaarschijnlijk dat Front National afgevaardigden krijgt’

Daarnaast is het de vraag of het rechts-nationalistische Front National van Marine Le Pen voor het eerst in zijn geschiedenis de drempels van het districtenstelsel kan overwinnen en afgevaardigden krijgt in het parlement.

Vandenberghe:

“Hoewel Front National 15 tot 20 procent van de stemmen kunnen halen en in enkele kieskringen zullen doorstoten tot de tweede ronde, is onwaarschijnlijk dat de partij na 17 juni in het parlement vertegenwoordigd is. Partijen van republikeins rechts weigeren stemafspraken met het FN, in tegenstelling tot de deals die de linkerzijde wel maakt.”

De Fransen kiezen 577 parlementsleden in twee kiesrondes. Per kieskring wordt één parlementslid gekozen. Wie in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, is meteen verkozen, mits hij of zij ook 25 procent van de ingeschreven kiezers vertegenwoordigt. De tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen vindt plaats op 17 juni.

    • Marije Willems