De Oranje kroegentocht: hoe groot is de kater?

Volgens de eigenaar van café Confetti was een eerste Nederlandse doelpunt het belangrijkst. Daaarna zou de spanning eraf zijn. Dat doelpunt viel niet. Hoe groot is de kater bij de oranjecafés?

Volgens de eigenaar van café Confetti was een eerste Nederlandse doelpunt het belangrijkst. Daarna zou de spanning eraf zijn. Dat doelpunt viel niet. Hoe groot is de kater bij de oranjecafés? Nrc.nl duikt rondom de wedstrijden van Oranje de horeca in voor een voor- en nabeschouwing.

Na de wedstrijd smste eigenaar Joost Cales van het Apeldoornse café Confetti al dat het nog wel druk was, maar dat iedereen toch wel erg teleurgesteld was. De foto die hij vervolgens stuurde sprak boekdelen.

Teleurgestelde gasten in café Confetti bij het doelpunt van Denemarken. Foto Cafe Confetti / Walter SchiphorstTeleurgestelde gasten in café Confetti bij het doelpunt van Denemarken. Foto Cafe Confetti / Walter Schiphorst

Zijn gasten hadden tijdens de wedstrijd één tip voor Van Marwijk: laat Huntelaar spelen.

“Tijdens zo’n wedstrijd is iedereen natuurlijk even bondscoach. De een wist het nog beter dan de ander, maar iedereen riep toch wel om Huntelaar.”

Teleurstelling groot, daarna drank

De teleurstelling was groot, maar de avond veranderde volgens Joost toch snel in een redelijk normale avond. Zanger Tom van Zevenbergen beurde de mensen een beetje op - met een beetje hulp van Frank Boeijen - en daarna nam de huis-dj van Confetti het tot 04.00 over.

“Laten we het zo zeggen: er werd niet minder door gedronken.”

Dezelfde ervaring had Eric de Kock van Café Walzicht, tijdens het EK genaamd Balzicht. De teleurstelling in het café in Woerden was groot, maar het werd al snel een normale zaterdagavond. De ochtend na het verlies klinkt uitbater Eric fris, wakker en vrolijk. Maar daar klopt volgens hem niks van. Hij baalt.

“Naar mijn idee hadden we gewoon geen mazzel. Als die bal van Willems er in de eerste minuten gewoon in was gevlogen, was het gewoon 5-0 geworden. Zo werkt voetbal.”

Het beste oranjecafé van het land

En dit moet toch juist het EK van café Walzicht Balzicht worden. Vrijdag brak daar al een groot feest uit - met optreden van De Dikdakkers - toen bekend werd dat het café door De Telegraaf en Misset Horeca was uitgeroepen tot beste oranjecafe van het land.

Eric voelde zich daardoor gisteren zelfs “een beetje een Duitser”. Nederland had verloren, maar hij moest blij kijken omdat hij constant werd gefeliciteerd met zijn overwinning.

Walzicht werd door de jury uitgeroepen tot winnaar omdat het EK-concept ‘van voor naar achter is doorgevoerd’, aldus Martine van Zuil, hoofdredacteur van vakblad MissetHoreca.

“Sommige kroegen doen wat gras tegen de muur en hangen vlaggetjes op, maar bij Balzicht klopt alles. Zo hebben ze zelf overal in de stad leeuwenpootafdrukkken gezet die naar het café leiden. En binnen is het een groot feest.”

‘Tv kijken tijdens het pissen om geen doelpunt te missen’

Toen Eric (40) als “broekkie” begon met werken bij het café, dat als sinds 1911 bestaat, werden de E en WK’s al uiterst serieus genomen.

“Ik was achttien en toen hadden we hier al een beamer: in een kist van een meter bij een meter. Sindsdien pakken we bij ieder toernooi uit. Zo bouwden we bij het WK in 1994 een metershoog vrijheidsbeeld voor onze tent.”

En sindsdien is het alleen maar bonter geworden. En niet alleen bij Balzicht, maar ook bij andere cafés in Nederland, aldus Martine van Zuil.

“Vlaggen, ballonnen en schermen doen ze allemaal, maar er is ook een kroeg die een compleet stadion heeft nagebouwd en een café dat schermen in de toiletten heeft hangen. Hun slogan? Tv kijken tijdens het pissen om geen doelpunt te missen.”

Cafe Wal/Balzicht in Woerden, het beste oranjecafé in het land. Foto Café Walzicht / Peter RadixCafe Wal/Balzicht in Woerden, het beste oranjecafé in het land. Foto Café Walzicht / Peter Radix

Woensdag moet/gaat het gebeuren

Maarja, daar sta je dan met je oranje kroeg, het belabberde resultaat van het Nederlands elftal en de zware wedstrijd tegen de Duitsers in het vooruitzicht. Toch willen de kroegeigenaren nog niet denken over een eventuele uitschakeling in de eerste ronde.

Joost van café Confetti:

“Woensdag moet het gewoon gebeuren. Ik heb in 1988 alle wedstrijden live gezien, dus ook het eerste duel dat we toen verloren. Misschien krijgen we hetzelfde scenario. Laten we het hopen. Voor Nederland en voor alle cafes. Ik gok op 2-0.”

Eric van café Balzicht, naar eigen zeggen een “positieve jongen”:

“Op woensdagen speelt Nederland altijd goed, dus we gaan gewoon winnen. En zelfs als we verliezen dan is er nog een scenario denkbaar dat we met winst op Portugal op doelsaldo verder kunnen. Maar ik gok op een bloedspannende 1-0 tegen de Duitsers. En ik zit er nooit naast.”

Behalve dan bij de wedstrijd Nederland – Denemarken. Eric had 2-1 in zijn poule staan.

Woensdag in de voorbeschouwing:

  • Hoe bereiden de oranjecafés in de grensstreek met onze oosterburen zich voor?
    • Lex Boon