Zoeken naar geluiden

Componist John Cage, hier in Den Haag, 1988. Foto Vincent Mentzel

NTR Podium: How to get out of the Cage (Frank Scheffer, 2012) Ned. 2, 12.55 - 14.00 uur

Holland Festival 2012: John Cage Ned. 2, 19.20 - 20.00 uur Avondconcert: Roaratorio Radio 4, 20.02 - 23.02 uur

John Cage is ‘the man you love to love’. De Amerikaanse componist had pretoogjes, een zachte stem, zelfrelativering, eindeloze nieuwsgierigheid en strooide wijsheden rond als een innemende zenboeddhist. „Ik houd van geluiden, gewoon zoals ze zijn”, zei Cage, opmerkelijk voor een componist.

Het Holland Festival viert dit weekend in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam zijn honderdste geboortejaar. Daarmee wordt ook de liefde van tv- en radiomakers voor de fotogenieke componist aangewakkerd. De NTR zendt de documentaire Time is Music opnieuw uit, een dubbelportret van Cage en componist Elliott Carter. Regisseur is Frank Scheffer, die in de jaren 1980 met Cage bevriend raakte en hem in verschillende films vastlegde. Aan Time is Music is nu nieuw materiaal toegevoegd, mede vanuit de overtuiging dat Cages zoektocht naar geluid en stilte nog steeds actueel is.

Ook het werk van de man zelf ontbreekt niet. Wie vanavond de uitvoering in het Muziekgebouw van zijn geluidscircus Roaratorio mist, kan terecht bij Radio 4. Geen slecht alternatief: het werk is als radiohoorspel bedacht. Roaratorio combineert een voorgelezen uittreksel van James Joyce’s complexe roman Finnegans wake met duizenden geluiden uit het boek. Vier Ierse musici improviseren ter plekke. Een poëtische kakofonie is het resultaat: een liefdesverklaring van Cage aan het geluid.

    • Floris Don