Zeventien doden bij geweld in stad waar Syrische opstand begon

Een man staat bij zijn getroffen huis in de Syrische plaats Al-Qubayr, waar afgelopen woensdag een bloedbad plaatsvond en meer dan tachtig mensen werden gedood. Foto Reuters / David Manyua

Bij beschietingen in de zuid-Syrische stad Deraa, waar in maart vorig jaar de volksopstand tegen president Assad begon, zijn afgelopen nacht volgens activisten zeventien doden gevallen. In het hele land lijkt het geweld weer toe te nemen.

Deraa zou vannacht onder vuur zijn genomen door het Syrische leger, waarna er volgens het aan de oppositie gelieerde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten gevechten uitbraken tussen het leger en gewapende opstandelingen. Onder de zeventien doden die zouden zijn gevallen, waren volgens de organisatie tien vrouwen.

De berichten over de nieuw geweld in Deraa komen de ochtend na een dag vol hevige gevechten tussen het Syrische leger en rebellen van de oppositie op vrijdag. Activisten beweren dat in hoofdstad Damascus gisteren zeer hevige gevechten plaatsvonden in de wijk Kfar Souseh, waar de opstandelingen veel steun hebben. Afgelopen nacht werden volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten ook weer explosies gehoord. De weg van Damascus naar Deraa zou met brandende autobanden zijn geblokkeerd.

In totaal kwamen volgens de oppositie gisteren 44 burgers om bij geweld in Syrië, vooral in de voorsteden van Damascus en de opstandige provincie Homs. Ook zouden 25 soldaten van het Syrische leger bij het geweld zijn omgekomen.

VN-waarnemers ‘ruiken verbrande lijken’ in Al-Qubayr

Waarnemers van de Verenigde Naties slaagden er gisteren voor het eerst in het Syrische plaatsje Al-Qubayr in de provincie Hama te bereiken. Daar werden volgens activisten en inwoners afgelopen woensdag meer dan tachtig mensen gedood bij een aanval van regeringsgezinde milities en het Syrische leger. De slachtpartij in Al-Qubayr zorgde de afgelopen dagen voor grote internationale verontwaardiging.

Afgelopen donderdag werd VN-waarnemers nog de toegang tot Al-Qubayr ontzegd en werd het waarnemersteam volgens VN-chef Ban Ki-moon zelfs beschoten. Volgens een VN-woordvoerder konden de waarnemers gisteren “de geur van verbrande lichamen” ruiken. In Al-Qubayr waren veel aanwijzingen te vinden voor een “verschrikkelijke misdaad”, aldus de woordvoerder.

    • Pim van den Dool