Wildlife

Een beetje gevaar, dat is wat safari’s volgens Ivo Weyel zo populair maakt.

De mevrouw in onze jeep keek steevast de andere kant op als er een leeuw te zien was. Keken wij links onze ogen uit aan wildlife, tuurde zij rechts in het lege duister. Ik vroeg waarom. Zei ze dat ze bang was, dat als wij met z’n allen één kant op keken, er van de andere kant wel een leeuw zou kunnen aanvallen. En ze vroeg zich af waarom die jeep in godsnaam open moest zijn, en niet gewoon dicht, met ramen, veel veiliger. Arme vrouw, veel geld kwijt aan de safari, maar niks gezien. En vooral de essentie gemist van safari’s, namelijk de aangename griezeling. Want ’s avonds, als je de tent in gaat, zou er toch zomaar een slang kunnen liggen wachten onder het bed, of een hongerige poema ergens op de loer liggen. Een beetje gevaar is de grote trekpleister van safari’s.

Thuis hebben we het allemaal te goed, het is er schoon en veilig, dus lonkt het (relatieve) gevaar als we op reis gaan. Een weekje met alleen een dun tentzeil tussen ons en de bloeddorstige en bijtgrage fauna die altijd hongerig is naar mensenvlees. Want dat weten we van de televisie, van al die programma’s op Animal Planet en National Geographic, waar stoere mannen worstelen met nietsvermoedende krokodillen die, minding their own business, helemaal geen kwaad in de zin hadden als die mannen ze gewoon met rust hadden gelaten. Wilde beesten zijn helemaal niet in ons geïnteresseerd zolang we hun territorium respecteren, maar ja, dat levert geen spannende televisie op en wel heel tamme safari’s. Dus gaan we die beesten lekker pesten.

Zelfs het reisprogramma 3 op reis doet daar nu aan mee; presentator Sebastiaan Labrie trekt een vredig zwemmende schildpad bruusk aan z’n staart, worstelt hem tegen de grond, tilt hem als een gewichtheffer boven z’n hoofd en vertelt hoe gevaarlijk die schilpad z’n bek is, moet je die tanden zien, kan zomaar in één hap z’n vinger eraf bijten, dus hartstikke link zo’n schildpad.

Touroperators zijn blij met dit soort programma’s, want daardoor willen we op safari. Kan nu trouwens ook in safaripark Beekse Bergen, in een tentje overnachten als het park gesloten is, inclusief een nachtelijke tour, Zuid-Afrikaanse braai, kampvuur en het gebrul van leeuwen op de achtergrond. Ook al zitten de vleeseters ’s nachts achter slot en grendel, er is best kans dat er een zebra het kamp binnensluipt om te paren met de jeep, die beschilderd is met camouflerende zebrastrepen.

    • Ivo Weyel