Wat de media schrijven over het echec van het Nederlands elftal op het EK

Bert van Marwijk peinzend lopend langs de lijn. Foto AP / Michael Probst

Waar de spelers van Oranje niet grossierden in zelfkritiek, zijn daar natuurlijk nog altijd de media die de scherpe pen erbij pakken. En ook de Deense kranten trachten de zenuw van Van Marwijks mannen bloot te leggen.

‘De grote roof van Olsen’
Jyllands Posten, de grootste krant van Denemarken, schrijft dat Nederland klaagt over een gestolen overwinning, maar de Denen laten zien hoe een ploeg met moed en vastberadenheid eruit ziet:

“Denemarken werd volledig overklast in het eerste kwart en het was zelfs een wonder dat Nederland niet had gescoord. Maar na de 1-0 uit het niets was de staatsgreep begonnen. Niemand geloofde dat het mogelijk was, maar in de tweede helft waren de Nederlanders blijkbaar te moe in de hete lucht. Dat ging ten koste van de scherpte van de combinaties. De Denen lieten zien waar echte mannen van gemaakt zijn.”

‘Denemarken trok alle bladeren van de Nederlandse tulpen’
Een ander groot Deens dagblad, Berlingske, spreekt van een sensationele overwinning, “een puur meesterwerk” en “een van de grootste sensaties van Europa”. Want Oranje, dat hangt aan elkaar van “arrogantie tulpen”.

“Een voor een, de een nog mooier dan de andere: Sneijder, Van Persie, Robben, Affelay, Huntelaar, van der Vaart, Kuyt. Een sterrenboeket van Nederlandse tulpen, dat verwelkte in Olsen’s meesterplan. In de Nederlandse molen zat geen kracht, de oranje kleur vervaagde snel. Ja, natuurlijk, Holland had de bal het meest, en natuurlijk had het de meeste kansen. Er is een kwaliteitsverschil tussen beide troepen. Maar het verschil in kwaliteit werd gecompenseerd door het strakke concept van Olsen om de afstand tussen de linies klein te houden.”

‘Dramatisch verlies Oranje’

In Nederland is De Telegraaf een van de weinige media die zich nog herinnert dat Nederland niet één maar twee keer een strafschop is onthouden. Simon Poulsen speelde de bal in de eerste helft met de arm, Lars Jacobsen deed dat in de tweede helft. Maar Oranje had vooral de kansen moeten afmaken.

“Oranje is begonnen met een meer dan dramatische nederlaag. De formatie van bondscoach Bert van Marwijk kreeg meerdere riante mogelijkheden, maar faalde het in de afwerking. Op het blaadje met statistieken dat de UEFA na iedere EK-wedstrijd verspreidt, viel één ding meteen op. Het Nederlands elftal had liefst 28 doelpogingen, maar slechts acht daarvan waren tussen de palen gericht. Ter vergelijking: Denemarken schoot ‘slechts’ acht keer, maar deed dat wel alle keren richting het doel van Maarten Stekelenburg.”

‘Zelfvertrouwen gevoelig voor één tegenvaller’

Voetbal International sluit zich aan bij dat gebrek aan schotkracht. Dat is Nederland “duur komen te staan”. Maar VI legt ook een mentaal puntje aan het daglicht.

“Halverwege de eerste helft bleek dat het zelfvertrouwen van Oranje gevoelig was voor één tegenvaller. Na de tegentreffer lukte het Nederland niet zich te herpakken. Denemarken kwam steeds makkelijker onder de Oranje-druk uit.”

‘Aspiraties diep in de koelkast wegzetten’

“Het Nederlands elftal kan voorlopig de torenhoge ambities - Europees kampioen worden - diep in de koelkast wegzetten.” Het AD en de Volkskrant bedienen zich van eenzelfde verslag dat zich verbaast over het uitblijven van doelpunten.

“Oranje deed veel goed, maar vergat zichzelf te belonen voor een enorm veldoverwicht. De verliezend WK-finalist grossierde in het missen van hele en halve kansen. Als Van Persie niet scoort, klinkt bij Oranje vaak de roep om Klaas-Jan Huntelaar. Veel meegereisde Nederlandse fans scandeerden al in het begin van de tweede helft de naam van de topschutter van de Bundesliga. Dat ook Huntelaar Oranje niet kon helpen, bleek toen hij na 74 minuten alleen voor het Deense doel verscheen. Zelfs met de topschutters van Duitsland én Engeland in de gelederen, kwam het Nederlands elftal niet tot scoren.”

    • Jules Seegers