Vier medewerkers ICC vast in Libië - conflict over berechting

Seif al-Islam, 19 november 2011, net nadat hij gevangen is genomen door Libische strijders. Vier medewerkers die hem bezochten in Libië zitten sinds donderdag vast. Foto AP / Ammar El-Darwish

Vier medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zitten sinds donderdag vast in Libië, waar ze verbleven om Saif al-Islam, de zoon van Muammar Gadaffi, te ontmoeten. Dat heeft het ICC bevestigd. Het Strafhof eist onmiddellijke vrijlating.

Sinds donderdag is niets meer van de medewerkers vernomen. Eerder vandaag werd al bekend dat een medewerker van het ICC, de Australische jurist Melinda Taylor, in Libië is opgepakt omdat ze gevangen Saif al-Islam Gaddafi documenten wilde overhandigen die “die een gevaar vormen voor de veiligheid van Libië”.

Onder de vastgehouden medewerkers bevindt zich ook een advocaat die wilde opkomen voor de rechten van Saif al-Islam, die sinds november wordt vastgehouden door revolutionaire strijders in Zintan, honderdzeventig kilometer ten westen van Tripoli . De delegatie wilde het onder meer hebben over de mogelijkheid om een advocaat van zijn keuze aan te wijzen. Al-Islam wordt nog altijd onder huisarrest gehouden.

Zowel ICC als Libië willen al-Islam berechtem

De zoon van Gaddafi is het middelpunt van een conflict tussen het ICC en de nieuwe regering van Tripoli. Beide willen hem berechten voor oorlogsmisdaden. Volgens het internationale recht heeft een land het recht om zelf mensen te berechten die misdaden op eigen bodem hebben begaan. Maar het Internationaal Strafhof had Saif al-Islam al aangeklaagd voor de val van het regime van zijn vader en kan die aanklacht niet laten vallen tot het overtuigd is dat de Libische regering hem zal vervolgen voor dezelfde misdaden, en dat dat zal gebeuren in een eerlijke rechtszaak.

Saif al-Islam wordt vastgehouden voor misdaden tegen de menselijkheid, toen hij opstanden in Libië tijdens de Arabische Lente probeerde te onderdrukken. Die leidden uiteindelijk tot de val van zijn vader, Muammar Gadaffi.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie