Van Rafael Nadal winnen in Parijs? Heel veel succes

De finale van Roland Garros gaat zondag tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic. De Spanjaard verslaan op gravel lijkt een bijna onmogelijke missie.

Nadal na zijn zege op Ferrer. Foto AFP

Zijn zwarte haarband trekt hij af. Rafael Nadal schudt een paar keer met zijn donkere bos haren, dikke zweetdruppels vliegen alle kanten op. Een staande ovatie van het Franse publiek, voor de indrukwekkende tennisles die hij zojuist heeft gegeven. Nadal stopt zijn rackets in zijn tennistas, dolt nog met wat toeschouwers en vertrekt richting kleedkamer.

Alsof het om een potje in de eerste ronde tegen een middelmatige tegenstander ging. Zo kinderlijk eenvoudig versloeg het Spaanse krachtmens Rafael Nadal vrijdagmiddag in de halve finale van Roland Garros zijn landgenoot David Ferrer. Wat een machtsvertoon, wat een power en wat een genadeloze sportman. Nadal gaf slechts vijf games weg tegen Ferrer, met wie hij goed bevriend is en met wie hij vaak traint: 6-2, 6-2 en 6-1. En dat terwijl Ferrer in Parijs in topvorm was.

„Hij is de beste speler ooit op gravel, hij speelde ongelofelijk vandaag”, zei Ferrer na afloop over zijn tegenstander. Nadal was zo goed, dat hij zelfs had gewonnen als één hand was vastgebonden aan zijn rug, schreef persbureau AP.

Zondag speelt Rafa in de eindstrijd tegen de Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic, die in de halve finale de Zwitser Roger Federer versloeg (zie inzet). Nadal is topfavoriet voor de titel, hij verloor in zes wedstrijden nog geen set en gaf slechts 35 games weg.

De 26-jarige Nadal is de gravelkoning van Parijs, stadion Philippe Chatrier is zijn tweede huis. De huidige nummer twee van de wereld won sinds zijn eerste deelname in 2005 liefst 51 wedstrijden op Roland Garros. De zesvoudig winnaar leed maar één nederlaag: drie jaar geleden in de vierde ronde tegen de Zweedse hardhitter Robin Söderling.

Als je tegen Nadal op Roland Garros speelt, is de kans miniem dat je wint. Als een goed geoliede tennismachine vecht hij zich langs tegenstanders. Bijna alle ballen speelt hij scherp tegen óf op de lijn. En als Nadal onder druk staat, weet hij vaak met één machtige klap de rally in zijn voordeel om te draaien.

Zwakke plekken kent de linkshandige Nadal niet, hij mist alleen een harde service. Hoe kan je van hem winnen op gravel? Er zijn twee manieren, zegt oud-Wimbledonkampioen Richard Krajicek, die vrijdag op de tribune zat in Parijs. De eerste strategie is bijna onmogelijk, geeft Krajicek direct toe: op dezelfde manier spelen als Nadal (met veel pressie vanaf de baseline), maar dan beter. „Eigenlijk kan alleen Djokovic dat.” Dit seizoen verloor Djokovic twee keer van Nadal op gravel (in de finales van Rome en Monaco). Maar vorig jaar won Djokovic twee keer op het gemalen baksteen.

Het tweede strijdplan dat Krajicek adviseert kent een aanvallende tactiek. „Speel dropshots, probeer winners te slaan, wissel af met serve-and-volley, houd de rally’s kort.”

Krajicek raadt spelers aan om tegen Nadal de ballen zo min mogelijk in de hoeken van de baan te plaatsen. „Als je dat doet, geef je hem hoeken om te passeren. Hij is een goede counterpuncher. Houd hem in het midden van de baan.”

Als Nadal in topvorm verkeert, is hij op gravel door niemand te verslaan, zegt Dennis Schenk, coach van tennisser Robin Haase. „Je moet tegen Nadal vier of vijf winners slaan voordat je het punt binnen hebt. Mentaal word je daar gek van.”

Wat voor strategie zou coach Schenk zijn pupil Haase meegeven als hij op gravel tegen Nadal moest spelen? „Ontwijk rally’s zoveel mogelijk en ga voor je winners.” Veel tennissers kiezen ervoor om de backhand van Nadal aan te vallen. Schenk vindt het slimmer om de forehand te bestoken. „Daar maakt hij iets meer fouten mee. Met zijn backhand kan hij verdedigend alles.”

Geef Nadal niet de kans om uit te halen met zijn forehand, want aanvallend is die slag ijzersterk, aldus Schenk. „Die snelheid in combinatie met topspin, dat kan niemand in het circuit. Als hij zijn forehand in stelling brengt, blijf je rennen.”

De Nederlandse tennisser Thiemo de Bakker speelde in 2010 in Monaco tegen Nadal op gravel. Hij kreeg alle hoeken van de baan te zien (6-1, 6-0 verlies). „Die forehand langs de lijn doet zoveel pijn”, zegt hij nu. Nadal blijft gaan, zegt De Bakker, ook bij een voorsprong van 5-0 en 40-0. „Hij gunt je geen game. Op gravel eet Nadal je op.”

Volgens De Bakker is alleen Djokovic in staat Nadal op gravel te verslaan. Nadat de Serviër zich heeft geplaatst voor de finale, stuurt De Bakker nog een sms: ‘Zondag kijken! Dan laat Djokovic het je zien.’

    • Steven Verseput