Uitgestorven dier van papier

Eén velletje, handige vingers en een razend slim ontwerp. Dat is genoeg voor een uitgestorven dier. Van papier.

Een reuzenneushoorn van papier. Zoiets had Dr. Zeepaard nog nooit gezien. Het lijkt wel alsof het dier plots bevroor toen hij een stap wilde zetten. Het bijzondere is dat dit beest van één velletje papier is gevouwen, net als de groene stegosaurus en de glanzende trilobiet.

Het vouwen van dieren en andere voorwerpen heet origami. Dat is Japans voor ‘papier vouwen’. Origami-vouwers volgen strenge regels. Ze gebruiken altijd maar één velletje papier. En ze mogen niets knippen of lijmen.

De reuzenneushoorn is door Petr Stuchlý uit Tsjechië gemaakt. Petr is nu een student, maar hij begon al met origami toen hij 11 jaar oud was. Het liefst vouwt hij insecten, kreeften en uitgestorven dieren. “Maar geen dinosaurussen, want die krijgen al zo veel aandacht”, schrijft hij in een e-mail.

De reuzenneushoorn die Petr vouwde bestond vroeger echt. Hij leefde ongeveer 30 miljoen jaar geleden. Wetenschappers noemen hem Paraceratherium. Dat betekent ‘bijna-hoorndier’. Een goede naam voor een neushoorn zonder hoorn, vindt Dr. Zeepaard.

“Paraceratherium was het grootste zoogdier dat ooit heeft geleefd”, weet Petr. “Ze konden hun hoofd 8 meter hoog optillen, en wogen wel 20 ton. ” Dat is net zo zwaar als twee autobussen. Grappig eigenlijk: het papieren beestje weegt bijna niets.

De groene stegosaurus is van James Lucas uit Amerika. Het ontwerp is door iemand anders bedacht, door Kawahata.

Voor James is het belangrijk dat zijn papieren dieren er echt uitzien, ook al zijn ze uitgestorven. “Kijk hoe de stegosaurus zijn staart omhoog houdt”, schrijft James in een e-mail. “Dat deed hij om in balans te blijven.”

Waarom maakt hij geen dino’s van klei, of hout ? “Het leuke van papier is dat je mensen voor de gek kan houden. De stegosaurus lijkt massief, maar is eigenlijk hol van binnen.”

Welke uitgestorven dieren zouden James en Petr nog eens willen maken ? Ze kiezen allebei voor hetzelfde dier: een trilobiet.

James vouwde al wel de bronzen trilobiet rechtsboven, maar heeft hem niet zelf ontworpen. Dat deed Sipho Mabona.

“Het liefst zou ik een trilobiet uit de Lichida-familie vouwen”, schrijft hij. “Die hebben lekker veel stekeltjes, borstplaten en pootjes”, schrijft James. Hoe moeilijker, hoe leuker, lijkt het wel.

Kijk voor nog meer uitgestorven origamibeesten op: http://nrch.nl/bzf

    • Lucas Brouwers