thuiskoknieuws

Meer over miso

Miso bevat levende enzymen die door Japanners als zeer gezond worden beschouwd. Bij verhitting gaan ze voor een deel verloren, vandaar dat misosoep beslist niet mag koken.

Een geopend pak miso kan het beste in een gesloten weckpot in de koelkast worden bewaard. Officieel zou dat zeker een jaar goed moeten gaan, maar het is mij regelmatig overkomen dat de pasta na een paar maanden begon te schimmelen. In elk geval zijn lichte miso’s gevoeliger voor bederf dan donkere.

Foto’s en meer informatie over miso zijn te vinden op justhungry.com, een prettig geschreven kookblog over de Japanse keuken. Een handige site met informatie over Japanse producten is aziatische-ingredienten.nl

Misoboter

Prak 50 gram (shiro- of aka-)miso, 1 eetlepel fijngeraspte gemberwortel en flink wat versgemalen zwarte peper door 100 gram roomboter. Heerlijk bij vis en bij rundvlees, maar ook over gestoomde groenten zoals broccoli, worteltjes, doperwtjes, asperges of sperziebonen.

Misomayo

Meng 1 afgestreken eetlepel (shiro- of aka-)miso en een paar druppels sesamolie door 3 eetlepels goede mayonaise. Fijne dip voor gekookte garnalen of voor rauwkost zoals wortel, komkommer, rettich of radijs.

Misotruffels

Smelt 200 gram pure chocolade (met 70 procent cacao). Prak of mix 1 afgestreken eetlepel gladde shiromiso door 125 gram mascarpone en verdun met ongeveer 50 ml melk tot een homogeen mengsel. Spatel zorgvuldig door de gesmolten chocolade. Schep alles in een plat vierkant of rechthoekig schaaltje dat bekleed is met vershoudfolie. (Het mijne meet 15×15 cm.) Laat opstijven in de koelkast. Snijd de plak ganache in dobbelstenen en haal deze voorzichtig door cacaopoeder zodat ze bedekt zijn met een mooi poederig laagje. Voor wie durft.

    • Janneke Vreugdenhil