Terras aan de Amstel 8

Ronald Hoeben eet oosterse kwartelboutjes bij Riva en kijkt uit over de Amstel.

Wie in dit tijdsgewricht plannen heeft voor een nieuw restaurant krijgt eerder de lachers dan de investeerders op zijn hand. Dat geldt in verhevigde mate voor het bouwen van een nieuw adres. Het is dus een wonder dat er sinds drie weken een door Cees Dam ontworpen, splinternieuw restaurant prijkt aan de Amstel in Amsterdam. Hoe dat kan, valt te begrijpen als je weet dat restaurant Riva een initiatief is van het ondernemersduo achter Dauphine en Restaurant Amsterdam, twee succesvolle, grote zaken met simpele – en dus betaalbare – keukens die ook nog eens betrouwbaar gebleken zijn.

Dauphine, gevestigd in de voormalige showroom van Renault Nederland, is vernoemd naar de Renault Dauphine, de Franse Volkswagen uit de jaren zestig. De naam Riva, een paar honderd meter verder aan de andere kant van station Amsterdam Amstel, verwijst naar de legendarische, peperdure houten speedboats van het merk Riva voor de happy few. Gelukkig zijn de gerechten in het restaurant niet schreeuwend duur: met voorgerechten vanaf 9 euro, hoofdgerechten vanaf 19 euro en een driegangenmenu van 34,50 euro zit Riva net boven het brasserieprijspeil van Dauphine. Net als Dauphine heeft Riva een uitstekende wijnkaart met goede en toch betaalbare wijnen (albariño doet hier 25,50 euro per fles en alleen de champagne komt boven de vijftig euro) met veel prettig geprijsde wijnen per glas.

In het spectaculaire paviljoen met golvend wit plafond kan op twee niveaus gegeten worden: op het grote terras aan het water en de aanpalende eetzaal met bar, of in de bovenzaal met uitzicht over de Amstel en de open keuken. De bediening is in deze eerste dagen nog wat onwennig, waardoor we eerst aan een onafgeruimde tafel gezet worden alvorens we naar boven verhuizen. Bij die actie is de bestelling van het aperitief tussen wal en schip beland, zodat het even duurt eer de glazen champagne (9,75 euro) naast de uitstekende Gillardeau-oesters (3,50 euro per stuk) staan.

In de bloemkoolsoep met coquille, haringkuit en crème fraîche (9 euro) zijn royale plakken jakobsoester afgezonken en de smaak is prima, alleen valt de papconsistentie tegen. Sappige gebraden kwartelboutjes en een dumpling met eendenlever leveren voor 15 euro een aangenaam gerecht op dat met hoi sin-saus van een oosterse twist voorzien is.

Riva serveert de rib eye (24 euro) niet zoals bij Dauphine met frites en sla, maar met gerookte kalfstong, crème van selderijknol, radijs en paksoi. Lekker! Dat geldt ook voor de pittige gebakken gamba’s op glasnoedels (25 euro). We sluiten af met dadel-pistachecake (8 euro) en constateren dat er nu, naast Dauphine, nog een uitstekende reden is om op station Amsterdam Amstel de trein uit te stappen.

Restaurant Riva Amstelboulevard 1 020-7602030 caferestaurantriva.nl