Talibaan doden vier Franse soldaten in oosten Afghanistan

Archieffoto van januari dit jaar: een patrouille van Franse soldaten in de Afghaanse provincie Kapisa. Foto AFP / Joel Saget

Vier Franse militairen zijn vanochtend omgekomen bij een aanval van de Talibaan in het oosten van Afghanistan. Bij de aanval, volgens de Talibaan een zelfmoordaanslag, zouden ook een onbekend aantal Afghaanse agenten zijn gedood, meldt persbureau AP.

De NAVO maakte eerder vanochtend bekend dat vier leden van de internationale troepenmacht ISAF om het leven waren gekomen door een aanval van opstandelingen in de oostelijke provincie Kapisa. Het militaire bondgenootschap maakte niet direct bekend welke nationaliteit de omgekomen militairen hebben, maar in Kapisa zijn voornamelijk Franse troepen gelegerd. Het kantoor van de Franse president Hollande bevestigde later vanochtend dat de slachtoffers inderdaad Franse soldaten zijn.

Volgens de Talibaan, die de aanval hebben opgeëist, pleegde een van hun strijders een zelfmoordaanslag op een groep Franse militairen en Afghaanse agenten. De Talibaan beweren dat bij de aanslag ook Afghaanse agenten zijn omgekomen, maar dat is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Wel maakte Frankrijk bekend dat het naast de vier doden ook vijf gewonden te betreuren heeft. Drie van de vijf gewonde soldaten zijn zwaargewond geraakt bij de aanval.

Hieronder een kaartje met daarop aangegeven de Afghaanse provincie Kapisa:


Grotere kaart weergeven

Eerder vanochtend werd bij een bomaanslag in oost-Afghanistan ook al een NAVO-soldaat gedood, van wie de nationaliteit nog altijd onbekend is. Het is niet duidelijk of beide aanslagen in verband staan met elkaar. Met de dood van de vier Franse militairen komt het aantal omgekomen internationale troepen in deze nog jonge maand op elf. In totaal zijn dit jaar al 189 leden van de internationale troepenmacht gedood door opstandelingen.