Servische minister gaat VN-vergadering voorzitten

Na een felle diplomatieke strijd is vrijdag de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic gekozen tot voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De 36-jarige Jeremic vierde zijn verkiezing als een bewijs voor de internationale rehabilitatie van Servië na de bloedige Balkanoorlog in de jaren negentig. „Een pijnlijke periode is ten einde gekomen. Vandaag kan onze natie weer trots tegenover de wereld staan.”

Jeremics tegenkandidaat was de VN-ambassadeur van Litouwen, Dalius Cekuolis. Litouwen aasde al jaren op het voorzitterschap van de Algemene Vergadering, een functie die rouleert tussen de vijf regionale groepen in de VN. De leden van de groep die aan de beurt is maken meestal onderling uit wie benoemd wordt. Dit jaar kon de Oost-Europese groep de voorzitter leveren.

Litouwen had Cekuolis naar voren geschoven, maar Belgrado stelde zijn minister van Buitenlandse Zaken kandidaat, met het argument dat het land binnen de VN-organisatie tot nu toe onderbedeeld is gebleven. Jeremic won al in de eerste stemming, met 99 tegen 85 stemmen.

De Algemene Vergadering, waarin alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties een zetel hebben, heeft weinig macht. Het voorzitterschap is een technische functie die ieder jaar wisselt. De positie brengt wel aanzien met zich mee, vooral bij de opening van het nieuwe zittingsjaar, in september, als veel staatshoofden en regeringsleiders de Algemene Vergadering komen toespreken. (AP)