Schootje

Uit de zomercollectie 2012 van H&M, 34,95 euro
Uit de zomercollectie 2012 van H&M, 34,95 euro

In Jil Sanders collectie voor voorjaar 2011 was het voor het eerst weer te zien: het schootje. Een stukje stof dat golvend rond de heup geplooid wordt, en meestal op z’n Engels ‘peplum’ wordt genoemd.

Op de catwalk zijn schootjes sindsdien elk seizoen te zien geweest. Deze zomer zitten ze in de collecties van onder meer Dries van Noten en Givenchy, en aankomend najaar heeft Lanvin ze.

Het leek erop dat het bij een catwalktrend zou blijven. Het schootje legt namelijk een flink accent op de heupen, waardoor het vrijwel alleen flatterend staat bij heuploze modellen van 1.80 meter. Daarnaast is het moeilijk na te maken door budgetketens: het vereist vakkundig drapeerwerk, anders lijkt het al gauw alsof je geen taille, maar wel erg brede heupen hebt. Toch hangen er nu een hoop tops, jasjes en jurken met schootjes in H&M, Zara en V&D. Op straat worden ze vooral gedragen door ranke jonge meisjes, en uitsluitend in combinatie met skinny jeans of iets anders dat superstrak om de heupen zit.

    • Nathalie Wouters