Schippers toch naar EK voetbal

Europa is weer eens verdeeld. Engelse en Franse ministers gaan principieel niet naar het Europees kampioenschap voetbal. Ook de Duitse politici twijfelen nog. Aanleiding is de toestand van de mensenrechten in de voormalige Sovjet-staat, waar onder anderen oud-premier Joelia Timosjenko gevangen zit.

Wat doet sportminister Schippers (VVD)? Zij zit zaterdagavond bij de wedstrijd tegen Denemarken. Net als haar Deense ambtsgenoot. Na afloop van de ministerraad vrijdagmiddag verklaarde premier Rutte zelf de finale te zullen bezoeken. Tenminste, als Nederland de finale haalt, maar daar gaat Rutte vanuit.

Weer geen voorbeeld van Europese eensgezindheid, werd de premier voor de voeten geworpen. Die opmerking deed hem weinig. „Dit is typisch zo’n voorbeeld waar ik niet zit te wachten op gemeenschappelijk buitenlands beleid”, zei de premier.

Maar wat zei Rutte eind april, toen hij voor het eerst de vraag kreeg of kabinetsleden het EK zouden bezoeken? Moest er geen signaal vanuit Nederland komen, waardoor wellicht de positie van Timosjenko verbeterd kon worden? Nee. „Dit is echt iets wat we in Europa moeten bespreken. Als je één lijn kiest, dan zou je tot een gemeenschappelijke lijn moeten komen.” Ook bij een tweede poging was Rutte toen niet te verleiden tot een Nederlands standpunt. „Op dit soort zaken moet je proberen tot zoveel mogelijk Europese afstemming te komen.”

Maar dat was alweer zes weken geleden. Met Europa blijft het worstelen.