Rusland zal vertrek Assad “met vreugde” steunen

Rusland zal een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad “met vreugde” steunen, mits zijn vertrek het resultaat is van een dialoog tussen de Syriërs zelf en niet tot stand is gekomen door internationale druk. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei vandaag dat Rusland een vertrek van Assad zal steunen, als dit niet onder internationale druk gebeurt. Foto AFP / Alexander Nemenov

Rusland zal een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad “met vreugde” steunen, mits zijn vertrek het resultaat is van een dialoog tussen de Syriërs zelf en niet tot stand is gekomen door internationale druk. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag.

Ook is het volgens Rusland “onverantwoordelijk” om Iran uit te sluiten van een toekomstige internationale conferentie over de situatie in Syria voorgesteld door Moskou, ook al valt deelname van Iran in ongenade bij de Verenigde Staten, verklaarde Lavrov in een persconferentie:

“Iran is een van de landen die invloed kan uitoefenen op de Syrische regering. Om te vinden dat er geen plaats is voor Iran omdat het land onderdeel is van het probleem, is op zijn minst onverantwoordelijk.”

Rusland en China tegen buitenlandse inmenging

Rusland, samen met China een bondgenoot van Syrië, heeft zich tot nog toe weinig kritisch uitgelaten over het regime van Assad. Het land veroordeelde de slachtpartijen in Al-Qubayr en in Houla, maar het land koos minder felle bewoordingen dan het Westen, dat zich openlijk distantieert van het regime.

Daarbij hebben zowel Rusland en China tot nog toe iedere oproep tot vertrek van de Syrische president geblokkeerd met hun veto in de Veiligheidsraad, en iedere verwijzing naar sancties tegen zijn regime, schreef buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren in NRC-Handelsblad:

“China keerde zich tegen “neo-interventionisme”, waarmee het verwees naar westerse oproepen tot Assads opstappen. Rusland, dat Assad wapens levert, onderstreepte dat het elke buitenlandse inmenging in Syrië zal blijven blokkeren. “Ik garandeer het u”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, donderdag. Volgens beide landen is de Syrische oppositie evenzeer verantwoordelijk voor het conflict.”

De internationale gemeenschap is verdeeld over een aanpak van de problemen in Syrië. Syrië-gezant Koffi Annan benadrukte tijdens de Algemene Vergadering van de VN afgelopen week dat het belangrijk is dat de landen het eens worden over een nieuwe plan. Hij riep de internationale gemeenschap op om zich samen ‘met substantiële druk’ achter een nieuwe vredespoging te scharen.

    • Mirjam Remie