Rusland van Advocaat is nu al de belangrijkste outsider

Altijd komt er uit de poule met Rusland een EK-finalist en dit jaar zou dat voor het eerst sinds 1988, toen groepsgenoten Sovjet-Unie en Nederland elkaar in de finale troffen, misschien wel weer eens Rusland zelf kunnen zijn.

Misschien zijn het te voorbarige conclusies na de 4-1 overwinning op het zwakke Tsjechië. Bondscoach Dick Advocaat zei na een 3-0 overwinning op Italië in een oefenwedstrijd vorige week dat Rusland niet meer dan een ‘outsider’ is. Dat blijft de ploeg, maar na de 4-1 overwinning op Tsjechië vrijdagavond dan wel de belangrijkste outsider.

Advocaat beschikt over een aanvalsmachine die in weinig onder doet voor de ploeg van zijn voorganger Guus Hiddink, die vier jaar geleden de halve finale haalde op het EK. Het zijn dan ook voor een groot deel dezelfde namen als in 2008, toen Hiddink in de kwartfinale het tactische spel won van de Nederlandse bondscoach Marco van Basten.

Rusland miste het WK in 2010, maar heeft sindsdien op andere fronten niet stilgezeten. Vorig jaar werd de organisatie van het WK 2018 binnengehaald en onder impuls van voetbalgekke, steenrijke investeerders trekt het land steeds nadrukkelijker de macht naar zich toe in het mondiale voetbal. Vooralsnog gaat dat zonder aansprekende internationale resultaten.

Uit een recent verschenen demografische studie van het Europese profvoetbal blijkt dat in de Russische competitie in 2011 zelfs meer internationals speelden dan in de Spaanse, Italiaanse of Franse competitie.

Deze invasie van buitenlandse gelukszoekers gaat vooralsnog niet ten koste van het niveau van de eigen spelers. Russische topvoetballers vertrekken nog maar weinig naar het buitenland. Alle Russen die vrijdagavond tegen Tsjechië aantraden spelen in de vaderlandse competitie, iets wat normaal gesproken alleen Engeland en Spanje kunnen zeggen over de nationale selecties.

Alleen de spelmaker Andrei Arsjavin, die in 2008 excelleerde in de kwartfinale tegen het Nederlands elftal, is eigendom van het Engelse Arsenal. Maar de in de Premier League kwakkelende aanvaller hervond het laatste half jaar zijn vorm bij Zenit St. Petersburg.

Tsjechië werd overrompeld door de opkomende Russische linksback Joeri Zhirkov en de aanvallende middenvelder Alan Dzagojev, die twee keer scoorde. Roman Sjirokov maakte de 2-0 op aangeven van Arsjavin. Maar het fraaiste doelpunt was dat van invaller Roman Pavljoetsjenko, die de eindstand op 4-1 bepaalde. De oud-spits van Tottenham Hotspur schoot schitterend raak nadat hij drie tegenstanders had uitgekapt.