Roemeense droomvogel

Met 186.000 hectare is Roemenië een van de grootste druiventelers van Europa. Wat moeten we met al die druiven? Want als van alle wereldwijd geoogste wijndruiven ook daadwerkelijk wijn gemaakt zou worden, kampten we jaarlijks met een surplus van een half miljard dozen van twaalf flessen. Er is simpelweg te veel. Toch hebben de weinig aanlokkelijke marktvooruitzichten de Engels-Roemeense wijnproducent Cramele Recas er niet van weerhouden om zijn pinot grigio als Dreambird te bottelen. Misschien hebben de enthousiasmerende woorden van Hugh Johnson in zijn wijngids van 2012 ervoor gezorgd dat de producent zijn schroom heeft laten varen. Ofschoon de gunstige valutamarkt waarschijnlijk ook een rol heeft gespeeld. Hoe dan ook, Johnson vindt de kwaliteit „beter dan ooit”. En inderdaad, voor slechts 3,50 euro drink ik een prettige, sappige en pittige pinot grigio. „Dreambird vliegt weg”, meldde de inkoopster van de HEMA mij blij toen ik haar met haar vondst complimenteerde.