'Racistisch' geroep niet onderzocht

De Europese voetbalbond UEFA zal bij racistische bejegening van spelers tijdens het EK actie ondernemen, maar ziet geen reden om de geluiden te onderzoeken die afgelopen woensdag te horen waren tijdens de openbare training van de Oranje in Krakau.

Een groep fans van Wisla Krakau uitte ‘boe-geroep’ uit protest tegen het feit dat Krakau geen speelstad is tijdens dit EK. Sommige spelers hebben de afkeurende geluiden als racistisch ervaren, zo zei bondscoach Bert van Marwijk gisteren. De UEFA heeft berichten van het Nederlandse kamp ontvangen over „geïsoleerde racistische geluiden”, maar de KNVB heeft geen klacht ingediend.

Ruud Gullit zei tijdens een anti-racisme evenement in Warschau dat „het triest is dat we het nu toch weer over racisme moeten hebben”. De aanvoerder van Oranje op het EK in 1988 keerde zich tegen de richtlijn van UEFA-voorzitter Michel Platini om spelers die bij racistische bejegening het veld aflopen met een gele kaart te bestraffen.