Overheid kampt met fors tekort ict-experts

Nederland heeft een groot tekort aan computerexperts. De overheid kan daardoor haar ambities op ict-vlak niet waarmaken, om te beginnen niet bij de bestrijding van cybercriminaliteit die onlangs tot speerpunt werd uitgeroepen. Daarvoor waarschuwen verschillende deskundigen in deze krant.

Volgens Steven Luitjens, directeur van Logius, de belangrijkste ict-organisatie van de rijksoverheid is er een tekort van „minimaal ettelijke honderden experts op sleutelposities” bij de overheid en in het bedrijfsleven. Pas na een grote inspanning op het gebied van opleiding, samen met universiteiten en bedrijfsleven, kunnen deze vervuld worden, zegt de ict-chef. Hij vindt dat de „overheid pas op de plaats moet durven maken. [...] Niets is zo hip als steeds weer iets nieuws ontwikkelen. Maar het beheren van bestaande systemen is toch echt de eerste prioriteit.”

Luitjens’ uitlatingen komen op een moment dat de overheid tal van nieuwe ict-projecten op stapel heeft staan. Zo wil uitkeringsinstantie UWV overschakelen op digitale dienstverlening aan werklozen om op werkcoaches te bezuinigen. Het ministerie van Volksgezondheid probeert het controversiële Elektronisch Patiënten Dossier nieuw leven in te blazen. De Belastingdienst en andere uitvoeringsorganisaties willen computers het werk van ontslagen ambtenaren laten overnemen.

Luitjens maakt zich specifiek zorgen over de ambities om de toepassing van ict in transport en logistiek uit te breiden. Een grote computer storing in de Rotterdamse haven afgelopen december heeft de kwetsbaarheid daarvan aangetoond.