Nederland heeft een groot tekort aan computerexperts. De overheid kan daardoor haar ambities op ict-vlak niet waarmaken, om te beginnen niet bij de bestrijding van cybercriminaliteit die onlangs tot speerpunt werd uitgeroepen. Daarvoor waarschuwen verschillende deskundigen vandaag in NRC Handelsblad.
Volgens Steven Luitjens, directeur van Logius, de belangrijkste ict-organisatie van de rijksoverheid is er een tekort van “minimaal ettelijke honderden experts op sleutelposities” bij de overheid en in het bedrijfsleven. Pas na een grote inspanning op het gebied van opleiding, samen met universiteiten en bedrijfsleven, kunnen deze vervuld worden, zegt de ict-chef:
“De overheid moet pas op de plaats durven maken. [...] Niets is zo hip als steeds weer iets nieuws ontwikkelen. Maar het beheren van bestaande systemen is toch echt de eerste prioriteit.”
Overheid bezig met groot aantal nieuwe ict-projecten
Luitjens’ uitlatingen komen op een moment dat de overheid tal van nieuwe ict-projecten op stapel heeft staan. Zo wil uitkeringsinstantie UWV overschakelen op digitale dienstverlening aan werklozen om op werkcoaches te bezuinigen. Het ministerie van Volksgezondheid probeert het controversiële Elektronisch Patiënten Dossier nieuw leven in te blazen. De Belastingdienst en andere uitvoeringsorganisaties willen computers het werk van ontslagen ambtenaren laten overnemen.
Luitjens maakt zich specifiek zorgen over de ambities om de toepassing van ict in transport en logistiek uit te breiden. Een grote computer storing in de Rotterdamse haven afgelopen december heeft de kwetsbaarheid daarvan aangetoond.
Lees meer in het achtergrondverhaal ‘Tekort van honderden specialisten’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).