Over de haag

Heel veel moeten

Alle analyses over activistisch links of SP-light ten spijt: uit het verkiezingsprogramma blijkt vooral dat de PvdA veeleisend is. Bij lezing valt op: „Er moet Europees bankentoezicht komen.” En: „Accountants moeten hun werk goed doen.” Noem het bevoogdend, noem het idealistisch: het program van de PvdA is een ‘moet’-programma. Ter vergelijking: in het program van het CDA komt ‘moet(en)’ 95 keer voor, bij de SP 57 keer, en GroenLinks 34 keer. En de PvdA? 420 keer. Overigens is het verschijnsel niet nieuw. De PvdA ageerde de laatste jaren met folders tegen het rechtse kabinet. De kreet? ‘Het moet eerlijker.’

Rutte geeft toe...

Het was een voorspelde mislukking. Het plan voor strengere gezinshereniging strandde deze week definitief in Brussel. De Telegraaf vroeg vrijdag of de premier het er nu bij laat zitten. Zal wel moeten, zei premier Rutte. „We hebben in het verleden fouten gemaakt” door de huidige Europese richtlijn te steunen. Niets meer aan te doen.

...dat VVD erbij zat

Maar Rutte voelde de bui al hangen. „Straks gaat u nog ontdekken dat mijn partij in het kabinet zat” toen het in Brussel met de richtlijn instemde. Dat klopt: de Europese Commissie laat weten dat de afspraken over de richtlijn 22 september 2003 werden gemaakt. De coalitie van CDA, VVD en D66 regeerde destijds. De minister die met de gelaakte richtlijn instemde: Rita Verdonk, van de VVD.

Democratie is duur

Drie mensen waren door leden van 50Plus voorgedragen als lijsttrekker. Allereerst Kees de Lange, maar die wil na een ruzie niets meer met de ouderenpartij te maken hebben. Toen trok oprichter Jan Nagel zich terug, hij wilde dat zijn partij zich eensgezind achter de derde kandidaat schaarde: Henk Krol. En Nagel had misschien nog wel een reden. Nu hoeven de leden niet te kiezen. Dat scheelt een extra congres, en dus geen „forse aanslag op de verkiezingskas”. Een kandidaat voor Financiën heeft 50Plus al in huis.

Wilders’ dilemma

Moeilijke dagen voor Geert Wilders. Iedereen maar enthousiast over het Europees kampioenschap voetbal. Op Twitter leefde het verhaal dat de PVV-leider direct al in de eerste wedstrijd met een probleem zit. Moet hij die luie Grieken steunen, of toch maar die Polen die zich hier zo vaak misdragen? Misschien is het beter als hij helemaal niet kijkt en nog wat doorwerkt. Het wordt toch eens tijd om de reacties op het Polen-meldpunt openbaar te maken.