Oranje begint EK met Vlaar en Willems in basis tegen Denemarken

Een spectaculaire doelpoging van Ibrahim Afellay mist aan het begin van de eerste helft het doel. Foto Reuters / Felix Ordonez

Het Nederlands Elftal is om 18.00 uur begonnen aan de eerste wedstrijd in de strijd om de Europese titel. Ron Vlaar staat tegen Denemarken in de basisopstelling. De Feyenoord-verdediger vervangt zoals verwacht de geblesseerde Joris Mathijsen. De 18-jarige Jetro Willems krijgt van de bondscoach de voorkeur op de linksbackpositie. De PSV’er is daarmee de jongste speler ooit op een EK.

De elf die aan de eerste wedstrijd in poule B beginnen zijn dezelfde spelers die de basis vormden in de laatst oefenwedstrijd, een week geleden tegen Noord-Ierland (6-0).

Twitter avatar VI_nl VI Opstelling Oranje: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems - N de Jong, Van Bommel - Robben, Sneijder, Afellay - Van Persie
Twitter avatar VI_nl VI Opstelling Denemarken: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, Poulsen - Rommedahl, Kvist, Eriksen, Zimling, Krohn-Dehli - Bendtner #nedden

Oranje betrad in het Oblasny SportKomplex Metalist tegen kwart voor vijf het veld in Charkov. Ook de Denen waren net aangekomen om de grasmat, die gisteren als te droog en te hoog werd ervaren, geïnspecteerd.

Twitter avatar basticheler Bas Ticheler De teams zijn er: spelers #oranje en Denemarken begroeten elkaar uitgebreid. Oranje oogt ontspannen, lachende gezichten http://t.co/9be5RDfG
Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Op het scorebord kunnen de fans uit Oekraïne de tekst zien van Bloed, zweet en tranen. #karaoke #nedden

Foppe de Haan: druk zetten en met lef spelen

Nestor van de voetbalcoaches Foppe de Haan gaf vandaag in NRC Handelsblad zijn visie op het te hanteren strijdplan tegen de Denen:

Bij balverlies is het zaak direct pressie te zetten. Rechtsbuiten Arjen Robben verliest in dit geval de bal aan linksback Simon Poulsen, die net als Gregory van der Wiel wil aanvallen. Door meteen druk te geven naar voren, dwing je Denemarken tot balverlies of een pass terug naar de doelman. Tegen Denemarken moet je met lef spelen. Ook omdat je een te behoudend begin moeilijk omdraait bij een tegendoelpunt. Je moet er de eerste twintig minuten vol voor gaan. Onze kracht ligt voorin – laten we dat ook gebruiken.

Laatste verloren openingswedstrijd Oranje was in 1988

Charkov kleurde vandaag al flink oranje. Duizenden Oranjesupporters kwamen aan in het stadion na een optocht vanaf het Vrijheidsplein in Charkov, een tocht van ongeveer vijf kilometer.

De KNVB schat het aantal Oranjefans in het Metalist-stadion vanavond op ongeveer 10.000. De praktijk leert dat dit er uiteindelijk minstens twee keer zoveel kunnen zijn. In dat geval zou de helft van het stadion, waar ruim 41.000 man in kan, oranje gekleurd zijn. En de Denen? Tsja, de laatste cijfers variëren van 700 tot ruim het dubbele daarvan.

Denemarken: geen land verloor zoveel wedstrijden op een EK. Danish Dynamite? Niet zelden blijkt het lontje en het buskruit nat te zijn geworden. De Denen verloren twaalf van hun 24 duels op een Europees kampioenschap. Even wat meer wetenswaardigheden:

  • Nederland was in 1967 voor het laatst de mindere van Denemarken. Een kwalificatieduel voor het EK ging toen met 3-2 verloren.
  • Sindsdien troffen beide landen elkaar nog acht keer waarin Oranje drie keer won en vijf keer gelijkspeelde. Laatste winst natuurlijk de 2-0 op het vorige WK. Laatste zege op een EK was de 3-0 op Euro 2000.
  • Oranje verloor twee van de acht openingswedstrijden op een EK. Gebeurt dat vanavond weer eens dan is er geen man overboord: de laatste keer werden we vervolgens kampioen (0-1 tegen Sowjet-Unie).

Vijftigste interland onder leiding van Bert van Marwijk

Het is vandaag niet alleen de verjaardag van Wesley Sneijder (28) maar ook de vijftigste keer dat de huidige bondscoach plaats neemt op de bank bij een wedstrijd van Nederland. Waar Sneijder vier jaar geleden op het EK zichzelf een treffer tegen Italië cadeau deed, heeft Bert van Marwijk de Oranjenatie ook al het een en ander aan moois opgeleverd.

Twitter avatar VI_nl VI GRAPHIC: #NEDDEN is de 50ste interland van Oranje onder leiding van Van Marwijk. De balans in 49 duels: http://t.co/OtwvTYQE

Graphic: Titter / @VI_nlGraphic: Titter / @VI_nl

En Sneijder zelf? Die liet gisteren op de training zien er meer dan klaar voor te zijn:

    • Jules Seegers