Nooit strak genoeg

De Amerikaanse Sara Blakely werd dankzij haar corrigerend ondergoed miljardair. ‘Spanx drukt je samen.’

Halverwege het gesprek staat Elizabeth Offringa Baxendale, de zorgvuldig opgemaakte vice president international van Spanx, op en trekt haar jurk omhoog. Onder haar strakke, rode stretchjurk heeft ze een zwarte Slimmer & Shine Strapless Slip aan. De korte onderjurk, legt ze uit, drukt de buik plat, lift en verstevigt de bilpartij, maar laat de boezem de ruimte. Bovendien maakt hij haar een halve confectiemaat slanker dan de maat 40 die ze heeft. „Zonder zou ik deze jurk niet durven dragen”, zegt ze.

Offringa Baxendale, een Nederlandse die al vijftien jaar in de VS woont, is even over voor de introductie van Spanx in Nederland. Spanx maakt corrigerend ondergoed, en is daar buitengewoon succesvol mee. Het merk wordt verkocht bij zo’n 12.000 verkooppunten in meer dan veertig landen. Cijfers worden sinds 2008 (omzet in de winkels destijds: 350 miljoen dollar) niet meer vrijgegeven door het in Atlanta gevestigde bedrijf, maar oprichter Sara Blakely werd dit jaar voor het eerst genoemd in de miljardairslijst van Forbes. Als jongste vrouwelijke selfmade miljardair stond ze op op nummer 1.153 van de 1.226. Time Magazine nam haar dit voorjaar op in de lijst van honderd invloedrijkste personen.

Sinds de jaren zestig, toen de minirok en daarmee de panty in de mode kwamen, leidde corrigerende lingerie een tamelijk kwijnend bestaan – push-up beha’s en panty’s met een control-top uitgezonderd. Tegenwoordig maakt bijna elk lingeriemerk weer volop shapewear , zoals het nu wordt genoemd. Dat zou zomaar iets te maken kunnen hebben met het succes van Spanx.

Het is Blakely, een 41-jarige blondine met de stralende witte lach van een cheerleader, bovendien gelukt corrigerend ondergoed hip te maken. Niet dat de producten van Spanx er aantrekkelijk uitzien – het is bepaald niet van het soort dat je aantrekt voor een eerste afspraakje. Maar vrouwen maken er geen geheim van dat ze het dragen. Sterren als Jessica Alba, Beyoncé en Katie Holmes hebben, zonder daarvoor te worden betaald, de loftrompet gestoken over Spanx.

Gwyneth Paltrow heeft zelfs toegegeven dat ze vlak na de geboorte van haar dochter twee Power Panties, verstevigende broekjes met een pijpje, over elkaar heen droeg onder een rodeloperjurk. „Spanx drukt je samen. Zo doen alle Hollywoodmeisjes het.” Oprah Winfrey zegt dat ze geen ander ondergoed meer draagt.

Witte broek

Blakely werkte als verkoper van faxapparaten toen ze op het idee kwam voor Spanx. Voor een feestje wilde ze een dunne, witte broek aan en sandalen. Omdat alles wat ze eronder aantrok een zogenaamde VPL opleverde (Visible Panty Line, aftekening van een onderbroekrandje) dan wel te veel van haar billen liet zien, knipte ze van een stevige panty de voeten af en deed die onder haar broek aan. Het enige probleem was dat-ie steeds naar boven kroop. Dat moet beter kunnen, dacht ze.

Het duurde een jaar voor Blakely een fabrikant zover kreeg haar Footless Pantyhose, die voor het comfort ook taillebandloos was, in productie te nemen. Haar eerste verkooppunten kreeg ze door haar vinding hoogstpersoonlijk te demonstreren voor de inkoper van een Amerikaanse warenhuisketen. Kort daarop stuurde ze een lading op naar Oprah Winfrey, die Spanx prompt uitriep tot haar favoriete product van het jaar.

Sinds oktober 2000 zijn meer dan negen miljoen exemplaren verkocht van de Footless Pantyhose. Van de Power Panties, die in 2002 op de markt kwamen, waren dat er vorig jaar al zes miljoen.

Spanx gaat tot en met maat XXXL. Maar het is een misverstand om te denken dat vooral dikke vrouwen de producten zouden afnemen, zegt Offringa Baxendale. „De meest verkochte maat is medium – maat 38 – daarna komen small en large.”

Slank zijn alleen is, in elk geval voor Amerikaanse vrouwen, de grootste doelgroep van Spanx, blijkbaar niet meer voldoende. Het ideale vrouwensilhouet van nu is van een gladheid en strakheid die alleen met sterk, strategisch geplaatst lycra bereikt kan worden. (En nee, sporten helpt ook niet genoeg. Anders zouden eerdergenoemde actrices, die ongetwijfeld vele uren met een personal trainer doorbrengen, geen Spanx dragen.)

Het aantal oplossingen voor mogelijke figuurproblemen dat uit de koker van Blakely is gekomen, is inmiddels enorm. Alleen al in de collectie van Spanx – er zijn ook een paar goedkopere lijnen – zitten zo’n tweehonderd producten. De meeste met een jolige naam (Skinny Britches,Trust Your Thin-stincts) – voor ze doorbrak met Spanx, trad Blakely in de avonduren op als stand-up comedian. Naast onderjurken, broekjes en voetloze panty’s zijn er beha’s (de Bra-llelujah!, Bra-cha-cha), bikini’s en badpakken, fitnesskleding, zwangerschapslingerie, strings, panty’s mét voet, en een kleine serie ondersteunende onderbroeken en lovehandles wegwerkende T-shirts voor mannen.

Nieuw voor dit voorjaar is een skort van transparante, maar stevige stretchstof. Van voren is het een kort rokje, van achter een broekje. De pijpen zorgen ervoor dat het rokje niet omhoog kruipt. „Bovendien heb je in een broekje geen last van een mono-butt”, zegt Offringa Baxendale, terwijl ze een zachtroze exemplaar omhoog houdt.

Prijzen vanaf 49 euro, spanx.com

    • Milou van Rossum