Nieuwsoverzicht

Veiligheid

Spoor krijgt Europees veiligheidssysteem

Den Haag. Het Nederlandse spoor wordt uitgerust met het Europese beveiligingssysteem ERTMS (European Railway Traffic Management System). Dat maakte demissionair minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) gisteren bekend. Het systeem, dat in meerdere Europese landen ingevoerd zal worden, is al aangelegd op de Betuweroute, de HSL, tussen Amsterdam en Utrecht en op de Hanzelijn. Het kabinet kiest voor een gefaseerde invoering, waardoor het zeker tien jaar kan duren voor ERTMS overal beschikbaar is. Onduidelijk is hoeveel dat gaat kosten. Mede na het treinongeluk in Amsterdam in april is besloten extra te investeren in het huidige beveiligingssysteem. (NRC)

Afghanistan

NAVO erkent achttien burgerdoden

Kabul. De commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan heeft vrijdag bevestigd dat bij een luchtaanval woensdagmorgen in de provincie Logar achttien burgerdoden zijn gevallen, onder wie negen kinderen. Ook is een Talibaanleider omgekomen. „Ik wil dat u weet dat ik mijn excuses aanbied en dat we het juiste zullen doen voor de familie”, zei generaal John Allen tegen familieleden van de slachtoffers. (AP)

Van Australië tot Canada

Concert André Rieu wereldwijd in bioscoop

Rotterdam. André Rieus zomeravondconcert op het Vrijthof in Maastricht is via satelliet eenmalig live te zien in bioscopen over de hele wereld. Het concert op 30 juni, ter ere van de 25-jarige samenwerking van de violist met het Johann Strauss Orkest, wordt getoond in 14 bioscopen in Nederland. Ook is het concert te zien in bioscopen in onder meer België, Denemarken, Australië, Nieuw-Zeeland, VS, Canada, Mexico, Brazilië, Frankrijk, Spanje en Rusland. (Novum)