Mobiel

Tijdens een reis door Senegal verbaas ik me erover dat iedereen 2, 3 of 4 mobiele telefoons heeft of op z’n minst eentje met Dual Sim. Een taxichauffeur legt uit dat de aansluiting van een vaste lijn duur is én dat verschillende mobiele telefoonmaatschappijen elkaar hier enorm beconcurreren. Met ieder abonnement kun je een paar mensen gratis bellen, soms biedt een provider een week gratis belminuten, een andere laat je dagen onbeperkt sms’en. Meer telefoons is meer voordeel.

Plots stopt de taxi. We staan in een klein dorpje, tientallen mensen verzamelen zich om de chauffeur en geven hun mobieltje af. Wanneer we verder rijden met een berg telefoons op de achterbank verklaart de chauffeur: „In dit dorp is geen elektriciteit. Ik neem deze even mee naar het volgende dorp om op te laden en breng ze later terug.”

Stephanie Keersmaeckers

    • Stephanie Keersmaeckers