Misosoep

De basis van elke misosoep is dashi, een lichte bouillon van kombu (zeewier) en katsuobushi (het flinterdunne schaafsel van een gedroogde bonito, een tonijnachtige). De ingrediënten zijn, net als kant-en-klare dashi, te koop bij Aziatische winkels en te bestellen via o.a. japanskoken.nl. Voor een vegetarische bouillon: knip het zeewier in stukjes en laat ze 20 minuten wellen in koud water. Breng het water langzaam tegen de kook aan en haal vlak voordat het kookt van het vuur.

Voor 4 personen

een stuk kombu van zo’n 12×12 cm
15 gram bonitovlokken
200 gram stevige (firm) zijdetofu, in kleine dobbelsteentjes
4 – 8 reepjes gedroogde wakame (zeewier)
en/of 2 lenteuitjes, in ringetjes
2 iets opgehoopte eetlepels (rode) akamiso

Maak eerst de bouillon. Doe de kombu in een pan en schenk er 1 liter koud water op. Laat heel langzaam tegen de kook aan komen (dat mag gerust een half uur duren). Voeg de bonitovlokken toe, zet het vuur hoog en breng tot een borrelende kook. Haal de pan direct van het vuur. Laat 30 seconden staan en zeef de bouillon dan door een schone (kaas- of thee-) doek. Breng voor de misosoep de bouillon opnieuw tegen de kook aan. Verdeel de tofu en wakame of lenteuitjes over 4 kommen. Doe de miso in een ander kommetje, schenk er iets van de bouillon bij en roer los. Voeg de losgeroerde miso bij de rest van de bouillon en laat nu beslist niet meer koken. Schenk de misosoep in de kommen en serveer direct.

Zeebaars met misoboter en lenteui

1 x het recept voor misoboter (zie hiernaast)
een grote zeebaars van 1,2 tot 1,5 kilo, schoongemaakt maar met kop en staart
een flink stuk gemberwortel, in dunne schijfjes
2 bosjes lentui, in dunne reepjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de misoboter in twee porties. Spoel de vis af onder koud stromend water en dep droog. Bestrooi zowel van binnen als van buiten lichtjes met zout. Maak met een scherp mes 3 of 4 schuine, ondiepe inkepingen in de flank van de vis. Vul de buik met een portie misoboter en de gemberschijfjes. Spreid enkele vellen aluminiumfolie overlappend uit op het werkvlak. Gebruik een deel van de tweede portie misoboter om het folie mee in te smeren en de rest om de huid van de vis mee in te wrijven. Verdeel de lenteui over het folie en leg hierop de vis. Vouw het pakket dicht, leg het op een bakplaat en schuif in de oven. De zeebaars heeft zo’n 20 à 30 minuten nodig. Begin na 20 minuten al te checken; liever even terug in de oven dan overgare vis.