Jamaicaanse drugsbaron krijgt 23 jaar celstraf in VS

Een Amerikaanse rechter heeft vrijdag de beruchte Jamaicaanse drugsbaron Christopher ‘Dudus’ Coke 23 jaar cel opgelegd. Daarmee komt een einde aan de lange strijd van de Amerikaanse autoriteiten om deze machtige man, die met hulp van de Jamaicaanse autoriteiten lang zijn uitlevering wist te voorkomen, achter de tralies te krijgen.

De in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston gevestigde crimineel Coke handelde in drugs en wapens en werd beschermd door de regerende partij van Jamaica. Toen hij in 2009 voor het eerst werd aangeklaagd in de Verenigde Staten, verzette de Jamaicaanse premier Bruce Golding zich tegen zijn uitlevering. Hij zei dat de aanklacht was gebaseerd op gebrekkig bewijs. Goldings parlementaire kiesdistrict ligt in Tivoli Gardens, een wijk in Kingston die Coke’s bende de Shower Posse controleerde.

Na een jaar van zware diplomatieke druk ging Golding akkoord met zijn uitlevering. Maar er was een grootschalige operatie van de politie nodig om Coke uit de Tivoli Gardens te krijgen. Het offensief in juni 2010 duurde uiteindelijk vijf weken en kostte aan 73 mensen het leven.

Coke heeft uiteindelijk de maximale straf gekregen. Hij had een brief aan de rechter geschreven, waarin hij vroeg om clementie. Hij beschreef daarin de goede daden die hij zou hebben verricht voor de sloppenwijkbewoners in Tivoli Gardens.

Maar de aanklagers zeiden dat Coke iedereen die zijn handel in de weg stond, terroriseerde en uit de weg ruimde. Verschillende vrouwen die door zijn bende waren misbruikt vroegen om een zware straf voor de bendeleider. (BBC, Reuters)