IMF: Spaanse banken hebben minstens veertig miljard nodig

Het kantoor van de Banco de Espana in Madrid, de centrale bank van Spanje. De bankensector in het land heeft volgens het IMF minstens veertig miljard aan kapitaal nodig. Foto AFP / Dominique Faget

De Spaanse banken hebben een injectie van minstens veertig miljard euro nodig. Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit een stresstest. Spanje vraagt dit weekend mogelijk financiële steun voor zijn zwakke bankensector aan.

Het IMF zegt in een gisteravond gepubliceerd rapport dat de Spaanse bankensector goed wordt beheerd, maar kwetsbaar is. Het IMF raadt aan het bankenkapitaal aan te vullen met een niet nader genoemd bedrag boven de veertig miljard euro. De meeste grote banken in Spanje kunnen een klap hebben, maar hun positie wordt verzwakt door de kwetsbare zwakkere banken. Het IMF prees Spanje voor de stappen die al zijn genomen om de financiële sector sterker te maken.

‘Vandaag mogelijk telefonisch overleg over steun aan Spanje’

Vorige week vroeg de spaarbank Bankia de Spaanse regering al om negentien miljard euro aan steun, omdat het zucht onder slechte vastgoedleningen. Andere Spaanse banken hebben om dezelfde reden nog een veelvoud van dat bedrag nodig.
De Spaanse regering kan dat geld niet zelf ophalen op de kapitaalmarkten, omdat het dan te hoge rentes zou moeten betalen en het risico zou lopen failliet te gaan.

Het lijkt erop dat de Spaanse overheid zich erbij neerlegt dat het land hulp nodig heeft van Europa. Persbureau Reuters meldde gisteren op gezag van EU-diplomaten dat Spanje mogelijk dit weekend al noodhulp aanvraagt. De aanvraag zou volgens de bronnen volgen na een telefonisch overleg vandaag van de ministers van Financiën van de eurozone. Dat overleg over de situatie in Spanje staat om vier uur vanmiddag gepland.

Noodhulp Spanje verschilt van hulp aan Griekenland

De Spaanse regering ontkende gisteren dat het van plan is dit weekend noodhulp aan te vragen. De overheid doet dat volgens plaatsvervangend premier Soraya Saenz de Santamaria pas nadat de rapporten van het IMF en twee onafhankelijke door Spanje ingehuurde accountantsbureaus zijn ontvangen. Die van de accountantsbureaus worden 21 juni verwacht.

Eventuele Europese hulp aan Spanje, die wordt betaald uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF, verschilt in belangrijke mate van de eerdere hulpoperaties voor Griekenland, Portugal en Ierland. Spanje heeft namelijk alleen geld nodig voor zijn banken, en kan zijn overheidsuitgaven nog gewoon financieren. De andere landen hadden hulp nodig voor hun overheidsuitgaven.

    • Pim van den Dool