Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Historie Nederland-Denemarken: geen onverdeeld succes, toch winnen we

Het Nederlands elftal zoals het vanavond waarschijnlijk aan het EK gaat beginnen. Foto Reuters / Paul Vreeker

Dertig keer troffen Nederland en Denemarken elkaar. Oranje won nog niet eens de helft van die ontmoetingen. En toch gaan we gewoon winnen vanavond.

Twaalf stuks. Dat is het aantal overwinningen op Denemarken tot nu toe. De Denen waren acht keer de sterkere. Nederland kwam de Danish Dynamite twee keer eerder tegen op een EK: we hadden in 2000 de 3-0 zege in De Kuip:

En natuurlijk was er de uitschakeling na strafschoppen in de halve finale van het EK ’92. Peter Schmeichel, de man die tijdens Euro 2004 boos wegliep van een NOS-camera omdat geopperd werd dat Edwin van der Sar misschien wel de betere keeper was, over dat treffen met Oranje:

In aanloop naar het EK 2008 werd in Eindhoven geoefend tegen de Denen: 1-1. Twee jaar geleden ging het ook maar moeizaam in die taaie opener van de WK-campagne. Het was breien door de Deense verdediging in die middagwedstrijd onder de Zuid-Afrikaanse zon. Ook gisteren was het gras, in het stadion Metalist in Charkov, stroef en droog.

U dacht dat Oranje een defensief probleem heeft?

En dus is er nou ook weer niet ontzettend veel reden om er vanuit te gaan dat we Denemarken wel even opzij zetten. Geen enkele van de cijfers wijzen overtuigend in de richting van Oranje, stelt datachef Ramon Min van Voetbal International vast:

Twitter avatar MijlpaalMin Ramon Min MATCH DAY! Vandaag Nederland-Denemarken op het EK (18u). Balans Oranje tegen de Denen: W12 G10 V8 (59-42) #nedden

Waar kan Oranje zich dan aan vastklampen? Nou, natuurlijk aan de eigen kwaliteit. Daarnaast is spits Nicklas Bendtner de vedette van Denemarken: niet bepaald een Van Persie of Huntelaar. Hij scoorde tot nu toe achttien goals in 47 interlands. Dit seizoen maakte Bendtner in Engeland slechts acht doelpunten in 31 wedstrijden; Van Persie 37 in 48. Ron Vlaar en Johnny Heitinga hebben dus een makkelijk avondje.

Daarnaast verloor de ploeg van Morten Olsen twee van de drie oefenwedstrijden in aanloop naar dit EK. Rusland was met 2-0 te sterk en Brazilië wandelde voorbij de Deense defensie, dat vanavond waarschijnlijk ook nog eerste keus Niki Zimling mist:

Eigenlijk zijn we al sinds 1967 ongeslagen tegen die Denen

En als we nou die vervelende penalties op Euro ’92 even vergeten? Vandaag moet het immers gewoon in reguliere speeltijd beslist worden. Nou, dan komen we op een geruststellend feitje uit:

Twitter avatar MijlpaalMin Ramon Min Oranje is al 8 duels op rij ongeslagen tegen Denemarken (W3 G5). Laatste nederlaag op 4 okt 1967 (3-2, ek-kwal) #nedden

En dan een laatste zetje in de rug van de Oranjepessimist of gezonde twijfelkont: slechts drie spelers uit de Deense selectie spelen competitie op het niveau van internationaal voetbal. Je hebt verdedigers Simon Kjær (AS Roma) en Daniel Agger (Liverpool). Anders Lindegaard speelt bij Manchester United, maar is daar gewoon reservedoelman.

Ja, oké, je hebt dan nog Christian Eriksen van Ajax maar dat maakt nog steeds geen elftal aan topspelers. Dennis Rommedahl? Nog steeds? Michael Krohn-Dehli: mislukt in de Eredivisie. Simon Poulsen en Lasse Schöne zijn leuke voetballers in Nederland, maar wij hebben toch zeker Van Bommel en De Jong? Laat die leeuw maar brullen!

Vanavond 18.00 uur in Oblasny SportKomplex Metalist, Charkov: Nederland-Denemarken.