Hij : 'Ach, het kan altijd erger'

Joshua Baumgarten (40) en Mara van Limbeek (31) zijn vijf jaar samen. Joshua heeft een zoon (10) uit een eerdere relatie. Half maart openden ze de Irrational Library Winkel, waar ze alles wat ze mooi vinden onder één dak brengen.

Joshua: „Heel mijn leven heb ik in de horeca gewerkt. Eerst in de VS, waar ik vandaan kom, en toen ik tien jaar geleden naar Nederland kwam ook weer. Vorig jaar werd ik ontslagen na een meningsverschil. Mara en ik bespraken met elkaar: wat nu? Ik wilde niet terug in de horeca.”

Mara: „Hij wilde al jaren de Irrational Library uitbreiden.”

Joshua: „Het concept van Irrational Library is: alles wat ik leuk vind aan kunsten samenbrengen onder één dak.”

Mara: „Cool en kitsch.”

Joshua: „Een vriend zei: ‘Je begint dus een lifestylewinkel?’ Maar dat is juist de grootst mogelijke belediging. Het is een anti-lifestylewinkel. Iedereen creëert hier zijn eigen lifestyle.”

Mara: „Ik doe de aankleding van de winkel, de dameskleding, de website en de administratie. Joshua staat elke dag in de winkel en doet de platen, de boeken, de kunst, de muziekoptredens.”

Joshua: „Het leuke is dat we een lokale winkel zijn.”

Mara: „Daardoor krijgen we veel spullen: tweedehands kleding, zelf ontworpen kleding, kunst.”

Joshua: „Mensen doneren spullen omdat ze ons willen steunen. Daar staat tegenover dat ze hier hangen, muziek luisteren, koffie drinken. Het is geen standaard shopping experience, het is een social experience.”

Mara: „Het meest lucratief zijn de muziekoptredens die we hier drie keer per maand organiseren. De optredens en de drank zijn gratis, maar er zijn dan veel mensen in de zaak die ook gaan rondkijken. Kleren gaan passen. We draaien geen verlies, maar verdienen ook nog niet echt.”

Joshua: „Wat we verdienen, steken we weer in de winkel.”

Mara: „Het is wel de bedoeling dat Joshua winst gaat maken. Ik wil dat er een volledig salaris uit gaat komen: 1.200, 1.300 euro zou leuk zijn. Van mijn salaris kunnen we maar net leven.”

Zij : ‘Hij heeft makkelijk praten’

Mara: „Onze vakantie is betaald van geld dat we voor onze bruiloft hebben gekregen. Verder hebben we alle luxe moeten inleveren.”

Joshua: „Ik ga niet veel meer naar concerten.”

Mara: „En we hangen niet meer de hele avond in de kroeg. Het is sprokkelen aan het eind van de maand. Als mijn salaris gestort is, moet ik puzzelen: welke rekening móet ik nu betalen en van welke kan ik de herinnering afwachten? Niet fijn.”

Joshua: „Ach, het kan altijd erger.”

Mara: „Joshua laat mij alles doen. Hij heeft er niet zoveel last van, haha.”

Joshua: „Dat is de uitdaging als je een eigen zaak opent. Je stopt er je body en soul in. Niet alleen je body, zoals bij veel banen in loondienst.”

Mara: „Hij heeft makkelijk praten, ik werk wél voor een baas.”

Joshua: „We hebben een winkel vol luxe. Een snoepwinkel. Als Mara geen baan zou hebben…”

Mara: „…Dan hadden we ons huis moeten verkopen. Joshua moet echt wat gaan verdienen. Ik ga niet jaren werken, terwijl hij in zijn snoepwinkel zit. Ik vind de winkel te gek hoor, er hangt hier een heel positieve energie. Maar Joshua praat heel makkelijk over geld, terwijl ik ervoor opdraai.”

Joshua: „Ik ben slecht in wiskunde.”

Mara: „Als ik over onze administratie probeer te praten, zie ik een scherm voor zijn ogen verschijnen. Hij hoort me dan gewoon niet meer.”

Joshua: „Ik maak me heus ook wel zorgen.”

Mara: „Gelukkig zie ik een stijgende lijn in onze inkomsten uit de winkel. Het scheelt ook dat ik ritme krijg in de boekhouding, het kost me steeds minder tijd. Ik vertrouw erop dat het goed komt.”

    • Anne Dohmen