Hij : ‘Ach, het kan altijd erger’

Joshua Baumgarten (40) en Mara van Limbeek (31) zijn vijf jaar samen. Joshua heeft een zoon (10) uit een eerdere relatie. Half maart openden ze de Irrational Library Winkel, waar ze alles wat ze mooi vinden onder één dak brengen.

None
Foto David Galjaard

Joshua: „Heel mijn leven heb ik in de horeca gewerkt. Eerst in de VS, waar ik vandaan kom, en toen ik tien jaar geleden naar Nederland kwam ook weer. Vorig jaar werd ik ontslagen na een meningsverschil. Mara en ik bespraken met elkaar: wat nu? Ik wilde niet terug in de horeca.”

Mara: „Hij wilde al jaren de Irrational Library uitbreiden.”

Joshua: „Het concept van Irrational Library is: alles wat ik leuk vind aan kunsten samenbrengen onder één dak.”

Mara: „Cool en kitsch.”

Joshua: „Een vriend zei: ‘Je begint dus een lifestylewinkel?’ Maar dat is juist de grootst mogelijke belediging. Het is een anti-lifestylewinkel. Iedereen creëert hier zijn eigen lifestyle.”

Mara: „Ik doe de aankleding van de winkel, de dameskleding, de website en de administratie. Joshua staat elke dag in de winkel en doet de platen, de boeken, de kunst, de muziekoptredens.”

Joshua: „Het leuke is dat we een lokale winkel zijn.”

Mara: „Daardoor krijgen we veel spullen: tweedehands kleding, zelf ontworpen kleding, kunst.”

Joshua: „Mensen doneren spullen omdat ze ons willen steunen. Daar staat tegenover dat ze hier hangen, muziek luisteren, koffie drinken. Het is geen standaard shopping experience, het is een social experience.”

Mara: „Het meest lucratief zijn de muziekoptredens die we hier drie keer per maand organiseren. De optredens en de drank zijn gratis, maar er zijn dan veel mensen in de zaak die ook gaan rondkijken. Kleren gaan passen. We draaien geen verlies, maar verdienen ook nog niet echt.”

Joshua: „Wat we verdienen, steken we weer in de winkel.”

Mara: „Het is wel de bedoeling dat Joshua winst gaat maken. Ik wil dat er een volledig salaris uit gaat komen: 1.200, 1.300 euro zou leuk zijn. Van mijn salaris kunnen we maar net leven.”