Hero Brinkman wordt lijsttrekker van fusiepartij met Trots op Nederland

Brinkman maakte eind april in de Tweede Kamer bekend dat hij mee wil doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Foto Reuters / Paul Vreeker

Ex-PVV’er Hero Brinkman gaat fuseren met Trots op Nederland, de oude partij van Rita Verdonk. Brinkman wordt lijsttrekker van de nieuwe partij. Dat maakte hij vandaag bekend.

Vanmorgen heeft Trots op Nederland officieel besloten mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Gisteren ontkende Brinkman nog met Trots op Nederland te willen fuseren, maar vandaag verklaarde Brinkman tegenover NRC Handelsblad te zullen voorstellen om samen te werken. Daartoe is na een algemene ledenvergadering besloten.

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman De ALV van Trots heeft in meerderheid beslist dat zij en de OBP gaan fuseren en gezamenlijk onder een nieuwe naam de verkiezing in gaan.
Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Ondergetekende zal lijsttrekker worden.

Fusiepartij krijgt nieuwe naam

De fusiepartij zal een nieuwe naam krijgen, waarover nog niets bekend is. Een nieuwe naam was een eis van Brinkman, zegt hij tegenover NRC Handelsblad:

“Kijk, ik vond Onafhankelijke Burger Partij gewoon mooi, maar ik hecht er niet aan zoals zij aan Trots hechten. Maar die naam is in mijn ogen toch besmet, dus als we fuseren heb ik als eis gesteld dat er een nieuwe naam komt.”

Brinkman en Trots willen ‘gat op rechts vullen’

Hero Brinkman en Trots op Nederland willen “gezamenlijk het gat op rechts te vullen”. Hij en Trots op Nederland vonden elkaar op tal van punten, zegt hij. Vooral op economisch terrein ligt er volgens hem ruimte:

“De PVV is wat de euro betreft nog erger dan de PvdA, die kunnen zo bij de SP aansluiten. En ook de VVD komt niet genoeg op voor de ondernemers in Nederland.”

Brinkman vindt dat er geen lastenverzwaringen zouden moeten komen, maar dat de overheid “meer zou moeten snijden in eigen vet”:

“De VVD komt niet verder dan een nullijn voor ambtenaren. Nee, we leven gewoon op te grote voet en dus moet er eerst een kwart van de ambtenaren uit. Bedrijven doen dat net zo, als ze het hoofd anders niet boven water kunnen houden.”

Verdonk staat achter samenwerking met Brinkman

De woordvoerder van Trots, zoals de partij zichzelf afkort, zegt dat ook Rita Verdonk achter deze samenwerking met Brinkman staat. De oprichtster van Trots op Nederland stapte in oktober vorig jaar op als partijleider. In juni 2010 deed zij mee aan de Kamerverkiezingen, toen haalde ze nul zetels. Verdonk is wel nog steeds lid en zou vanmiddag ook op de ledenvergadering in Berkel-Enschot, in Brabant, aanwezig zijn.

Gisteren ontkende Hero Brinkman nog dat een samenwerking op handen zou zijn. “Als dit eerder naar buiten was gekomen, zouden de Trots-leden de hakken in het zand hebben gezet.” Ze moesten vanmorgen nog stemmen over of ze überhaupt mee wilden doen aan de verkiezingen in september.